De “blauwe” hebben de verkiezingen in Frans Polynesië (Tahiti en omringende eilanden) gewonnen. De “blauwe, dat zijn de voorstanders van onafhankelijkheid, los van de moederkolonie Frankrijk.

Dat komt Parijs, dat zich in de Indo-Pacific wil opwerpen als een grote medespeler, zeer slecht uit. Temeer omdat de Fransen ook voor zeer moeilijke onderhandelingen staan in Nieuw-Caledonië, een ander Frans territorium in de Indo-Pacific.

De linkse partij voor onafhankelijkheid Tavini huiraatira haalt het in de tweede ronde van de tot nog toe regerende Tapura huiraatira die opkomt voor autonomie. De winnaars rekenen erop dat hun zege leidt tot een referendum over het statuut van dit gebied. Tavini verwacht ook dat de VN aan Parijs zullen vragen onderhandelingen te beginnen over de dekolonisatie van Polynesië.

Bij de nationale verkiezingen in 2022 haalde de onafhankelijkheidspartij Tavini verrassend de drie zethels van Frans Polynesië in het Frans parlement.
Zie: https://www.uitpers.be/nupes-met-nieuwe-lichting/

Strategisch

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna herinnerde vorige week nog zelf aan het grote strategische belang van Polynesië, dat door zijn uitgebreide geografische verspreiding een zeer grote “exclusieve economische zone” omvat: bijna de helft van de 11 miljoen km² van Frankrijks EEZ. “Dit hier is Frank rijk”, zei president Emmanuel Macron bij zijn bezoek aan Papeete in juli 2021.

Parijs wordt in zijn ambities wel tegengewerkt door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië die vorig jaar een alliantie sloten, Aukus. Dat gebeurde nadat Australië op Amerikaans “advies” een bestelling van duikboten bij Frankrijk had geannuleerd.

Print Friendly, PDF & Email