INTERNATIONALE POLITIEK

Frans patronaat: Links? Dan eerder RN

Image
Een kit van de vakbond CGT die oproept voor het Nouveau Front populaire te stemmen.

Het Franse patronaat is net zoals de arbeidersklasse divers. Er zijn zelfs patrons met progressieve sympathieën. Maar de grote meerderheid is het eens met de stelling dat een linkse zege bij de komende verkiezingen voor de Nationale Assemblée veel erger is dan een zege van uiterst-rechts. Vooral nu Jordan Bardella, kandidaat-premier van het Rassemblement Nationaal (RN), zowat alle sociale verkiezingsbeloften inslikt.

Uitstel

Het RN kondigde eerder aan de gehate pensioenwet van president Emmanuel Macron te zullen intrekken. Sterker nog, de pensioenleeftijd zou worden teruggebracht van 64 op 60. Nu luidt het dat de slechte financiële toestand dat niet toelaat. Pensioenen, dat is voor later. Beter zelfs, Bardella rekende in een tv-debat uit dat wie op 24 begint te werken, pas op zijn/haar 66ste op pensioen kan gaan.

Het ziet er steeds meer naar uit dat uiterst-rechts bij een zege het beleid van Macron in grote lijnen zal voortzetten. Want aan de vele cadeaus die Macron aan het patronaat deed, zal niet worden geraakt. Een regering van RN zal alleen de patrons ertoe aan sporen hun werkvolk beter te betalen, zonder extra lasten daarbij.

Wel heeft een deel van het patronaat het moeilijk met de voorgestelde drastische afremming van immigratie. Nogal wat ondernemers hebben baat bij die immigratie, dat belet teveel druk op de lonen. Bovendien zijn immigranten meestal nog minder gesyndiceerd dan “ware Fransen”.

Maar die ondernemers kijken dan naar Italië maar de uiterst-rechtse premier Giorgia Meloni en haar regering op veel punten hebben ingebonden. Meloni heeft haar visie op immigratie bijgesteld en kunnen verkopen aan de EU. Ze is met veel vertoon samen met EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Lampedusa, Egypte en Libië getrokken.

“Gevaarlijk”

Het programma van uiterst-rechts steekt schril af bij dat van het ‘Nouvau Front Populaire’ (NFP), de linkse coalitie met haar verhoging van het minimumloon, arbeidsduurvermindering, collectieve investeringen, enz. Vandaar ook de uitspraak van Patrick Martin, voorzitter van de grote patronale bond Medef,: “Het programma van RN is gevaarlijk voor de Franse economie, voor de groei en de tewerkstelling; dat van het Nouveau Front populaire is het al evenzeer, het is zelfs erger”.

Over president Macron zegt hij alleen maar dat hij met de ontbinding van de Assemblée een nog grotere politieke instabiliteit heeft gecreëerd dan de bestaande. Voor het patronaat is een periode van zeven vette jaren, bestaande uit veel en grote cadeaus, afgesloten.

Sinds die uitspraak heeft het RN dus al een en ander laten vallen. Het kan bij het patronaat bovendien bogen op het ondernemersvriendelijk gedrag van zijn 88 gekozenen in de voorbije twee jaar: ze hebben vaak voorstellen ingediend komende van grote zakenlobby’s. Toen er druk was op de grootwarenhuizen in verband met de inflatoire prijzen, ontmoette de baas van de keten E. Leclerc wel Sébastien Chenu, kopstuk van RN, terwijl hij een gesprek met de Macronie afwees.

Nieuw Cordon

Het patronaat doet dan ook volop mee aan de campagne om links de diaboliseren. Macron en talrijke media hameren nu op het “gevaar van de twee extremen”, wat dus betekent dat in hun ogen links extreem is, want daar geeft La France insoumise (LFI) volgens hen de toon aan.

Gelijklopend met die campagne wordt links, vooraan LFI en leider Jean-Luc Mélenchon, zomaar beticht van antisemitisme. Is daar enig bewijs voor? Ja, want met hun kritiek op Israël zouden ze antisemitisme aanwakkeren…

Met dat allegaartje wordt een cordon opgeworpen tegen LFI, en zelfs tegen het Nouveau Front populaire. Terwijl het cordon tegen uiterst-rechts compleet sneuvelt. Dat is grotendeels het werk van Macron en de Macronie die de tegenstelling links-rechts ging opheffen en uiterst-rechts zelfs ging uitschakelen. Zelfs de pioniers van de Macronie zeggen nu dat Macron verleden tijd is. Maar hij is nog wel president tot 2027.

De vraag is nu wat de Macroniens gaan doen in districten waar de tweede ronde zal gaan tussen RN en NFP. Zullen ze zich dan onthouden en het mogelijk maken dat uiterst-rechts zo zeer veel zetels wint? Of schiet er nog een greintje republikeinse reflex over om uiterst-rechts toch van de macht te houden? Of ziet Macron het zitten om drie jaar met premier Jordan Bardella te regeren tot Marine Le Pen (of Bardella) in 2027 het Elysée betrekt?

Relevant

Macron rekent op Le Pens zegen voor Barnier

De Franse president Emmanuel Macron kan maar niet toegeven dat hij met zijn gok van 9 juni, de plotselinge ontbinding van de Assemblee, verloren heeft. Er is voor Frankrijk…

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Republikeinse reflex blokkeert uiterst-rechts

  “L’extrëme droite a été bloquée”, zei herkozen LFI-dissident Alexis Corbière zondagavond. Hij vatte de essentie van die dag samen, uiterst-rechts is, althans nu, geblokkeerd. Op zondag 7 juli…

Laatste bijdrages

Bayrou, dan toch

Het zou geen verrassing mogen zijn, en toch: François Bayrou heeft eindelijk een van zijn twee dromen gerealiseerd, hij is premier van Frankrijk. De andere droom: president. Maar voorlopig…

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×