INTERNATIONALE POLITIEK

Frans Nieuwjaarthema: Gérard Depardieu

Image
Gérard en Vladimir, onder Russen

Frankrijk kan trots zijn op Gérard Depardieu, hij is slachtoffer van een hetze, vindt de Franse president Emmanuel Macron. De acteur ligt zwaar onder vuur door beelden van jaren geleden in Noord-Korea waarop hij erg obscene seksistische praat verkoopt. Minister van Cultuur Rima Abdul-Malak vond dat men de acteur zijn Erelegioen moet afnemen. Maar Macron floot haar terug. De president bevindt zich met zijn verdediging van Depardieu, alweer, in uitgebreid uiterst-rechts gezelschap.

“Macron heeft een politieke fout gemaakt”, aldus Le Monde op 31 december. De president heeft een enorme kans gemist om te zwijgen over een gevoelig politiek onderwerp. Terwijl er ook in Frankrijk steeds meer te doen is rond de talrijke ‘feminicides’ en geweld op vrouwen in het algemeen, verdedigt Macron een figuur tegen wie zoveel klachten lopen. Terwijl hij geen woord over heeft, géén woord, voor de vrouwen die zich als slachtoffer melden. Waarmee hij impliceert dat die allemaal liegen. Uiterst-rechts scoort alweer dankzij Macron, kort nadat Marine Le Pen al victorie kraaide met de nieuwe immigratiewet.

Galanterie

Wat de uitzending “Complément d’enquête” op 7 december toonde, was zelfs voor de vulgaire Depardieu grof. De acteur staat al decennia bekend voor zijn “grensoverschrijdend gedrag” tegenover vrouwen. Een actrice diende in 2020 ook klacht in wegens verkrachting, gevolgd door twee andere en door 13 klachten wegens zwaar grensoverschrijdend gedrag. Het Musée Grévin in Parijs vond dat er nu genoeg redenen zijn om de wassenbeelden Depardieu weg te nemen. ‘Cancel culture’, roepen zijn verdedigers.

Zijn gedrag werd heel lang afgedaan als gewoon wat ouderwetse Franse galanterie. In volle campagne van ’MeToo’ ondertekenden honderd bekende vrouwen, onder wie actrice Catherine Deneuve, zes jaar geleden een oproep om te klagen over “overdrijvingen”, om de kunst van het verleiden niet te verdoemen onder een golf van puritanisme. Een week later verontschuldigde Deneuve zich wel tegenover de vele slachtoffers van seksuele intimidatie en geweld.

Deze keer hebben 56 bekende Fransen – onder andere Carla .Bruni, echtgenote van ex-president Nicolas Sarkozy, de acteurs Bertrand Blier en Pierre Richard – de verwijten tegen Depardieu aangegrepen voor een aanval op ‘MeToo’. In de krant Le Figaro wezen ze op het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen – en dat is in geval van de acteur volgens hen niet bewezen. Sommige verdedigers, en Macron, trokken ook in twijfel of de videobeelden wel echt waren. En wie weet, misschien had Gérard slechts voor de lol een rol gespeeld, die van hemzelf – dan nog in het olijke Noord-Korea.

Zemmour

Ook de media van de uiterst-rechtse zakenman Vincent Bolloré, die vorig jaar de kandidatuur van fascist Eric Zemmour hielp lanceren, springen op de barricades om Gérard goed te praten. Volgens die media en de briefschrijvers in Le Figaro wordt Depardieu “gelyncht”. Médiapart ging kijken wie er achter de brief in Le Figaro stak. En kwam uit bij Yannis Ezziadi die vorig jaar opdook in de campagne van Zemmour bij de presidentsverkiezingen.

“Depardieu werd door het slijk gehaald als een vreselijk monster, op voorhand veroordeeld”, aldus Ezziadi, een jonge acteur die al een tijdje campagne voert tegen ‘MeToo’. Een beweging die zich in de plaats stelt van de justitie, vindt hij. Op zijn sociale media plaatst hij teksten en beelden die de theorie van de “omvolking” ondersteunen. De krant Le Monde kwam er achter dat hij nauw bevriend is met Sarah Knafo, de partner van Zemmour.

Intussen hebben meer dan 600 artiesten in een “contre-tribune” de tekst in Le Figaro afgedaan als een ‘vermoeden van leugen” tegenover de vele vrouwen die hun beklag gedaan hebben over het vieze gedrag van Depardieu, of die daarover klacht neerlegden. Het moet nu eindelijk gedaan zijn met de traditie om over dat soort gedrag te zwijgen, aldus de contre-tribune.

Kremlin

Een klein detail: Gérard schiet zeer goed op met de uiterst-rechtse ‘masculanist’, de Russische president Wladimir Poetin. Hij kon, zeker als Russisch staatsburger sinds 2013 en houder van een Russisch paspoort, altijd terecht in het Kremlin voor een hartelijke knuffel met Wladimir..

Alhoewel, met de Russische agressie tegen Oekraïne, kwam er een kink in de vriendschapskabel. De acteur veroordeelde de inval, wat hem een uitnodiging opleverde om in Moskou daarover uitleg te krijgen. Bij de verjaardag van de inval zei Depardieu zich nog steeds Rus te voelen omwille van de Russische cultuur. Maar over politiek wou hij niets meer zeggen het is ingewikkeld, maar de oorlog is “une connerie”.

Laatste bijdrages

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Barnier op de schopstoel. Macron ook.

Veel ministers van de Franse regering Barnier zullen een zeer korte carrière hebben gekend nu Marine Le Pen meedeelde dat ze een motie van wantrouwen indient, zoals links dat…

Wapenproducenten vergroten hun omzet door oorlog en regionale spanningen

In 2023 stegen de inkomsten van de wereldwijde top 100 wapenbedrijven naar 623 miljard dollar in reële cijfers. Volgens het Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI, dat een jaarlijks rapport maakt over…

Van Moddergat tot Wondermond

You May Also Like

×