INTERNATIONALE POLITIEK

Frans gedrum in aanloop naar 2022

Image

Ondanks het uitgaansverbod in gans Frankrijk tot 18 u, is het druk in de politieke arena. President Emmanuel Macron kijkt nerveus rond tegen wie hij het in de presidentsverkiezingen volgend jaar zal moeten opnemen. Zelf hoopt hij op een tweede ronde tegen Marine Le Pen, die hij zoals in 2017 met gemak zou moeten winnen. De kans is klein dat een linkse kandidaat de tweede ronde haalt.

Het ontbreekt niet aan gegadigden. Bij de rechtse Les Républicains (LR) zijn er minstens 7 die van het Elysée dromen, terwijl anderen, zoals ex-president Nicolas Sarkozy, hopen dat ze geroepen worden. Het probleem van de LR is dat Macron zodanig naar rechts is opgeschoven, dat sommige rechtse politici vinden dat ze beter achter Macron gaan staan.

Rood en groen

Bij links, de groene EELV meegerekend, zijn er nog meer gegadigden. Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise (LFI) is de enige die al officieel campagne voert. Maar er zijn minstens 10 anderen die ook in de arena willen treden.

Bij EELV vinden zowel Yannick Jadot als Eric Piolle, burgemeester van Grenoble, dat zij het best geplaatst zijn om Macron aan te pakken. Anne Hidalgo (PS), in juni makkelijk herverkozen als burgemeester van Parijs, hoopt EELV ervan te overtuigen geen kandidaat voor te dragen. Zij vindt dat ze als burgemeester genoeg bewezen heeft groen te zijn. Alleen, ze ligt wel zwaar overhoop met de Parijse groenen die ze verwijt mee te stappen in identiteitspolitiek.

Bij de PS zitten er nog zekert 6 anderen die dromen. Onder hen oud-president François Hollande, ook al riskeert hij hetzelfde lot te ondergaan als de Poolse ex-president Lech Walesa en Sovjetpresident Michail Gorbatjsjov die bij een herkansing respectief 1.01 % en 0.4 % haalden.

Arnaud Montebourg, ex-PS en linkse tegenstander van Hollande, hoopt dan weer kans te maken als linkse soevereinist. Bij de communistische PCF wordt wel gedacht aan een eigen kandidaat, maar dat zou eveneens politieke zelfmoord zijn.

Marine

Hoe dan ook, de versnippering bij links, maakt het niet erg waarschijnlijk dat er een linkse kandidaat tot de tweede ronde raakt, ook al zag het er een jaar geleden nog zo goed uit voor een groene kandidaat.

Dat maakt het voor Marine Le Pen van het uitsret-rechtse Rassemblement National (RN) makkelijker om alweer de tweede ronde te halen. Uit peilingen blijkt wel dat de afkeer voor haar zeer groot blijft. Maar de afkeer voor Macron is bij de Fransen al even groot.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Mélenchon doet het weer

Links bundelt in Frankrijk de krachten tegen uiterst-rechts. Een “nouveau front populaire” kwam er in recordtijd en zaterdag kwamen een half miljoen Fransen op straat tegen uiterst-rechts. Maar Jean-Luc…

Print Friendly, PDF & Email

Franse linkerzijde doet zichzelf de das om

Cordon sanitaire verplaatst zich naar links Er vallen al langer harde woorden tussen de vier partners van de Nupes, de Nouvelle Union populaire, écologique et sociale. Hamas zorgt voor…

Print Friendly, PDF & Email

Mélenchon zorgt voor stormschade

Een collectief van meer dan 1000 militanten van La France insoumise (LFI) eist dat parlementslid Adrien Quattenens uitgesloten wordt. Quattenens is onlangs veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijk voor slagen…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×