Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Frankrijk, een ronde voor niets?

Image

De Franse president Emmanuel Macron verliest de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen op alle fronten. In de eerste plaats omdat het wellicht een ronde voor niets wordt, want van alle kanten dringen medische experts en politici er op aan de tweede ronde, voorzien voor volgende zondag, niet te laten doorgaan. De regering zal dat dinsdag beslissen na overleg met medische experts.
De regering krijgt het verwijt dat ze die eerste ronde trouwens had moeten schrappen gezien de coronacrisis – waaraan trouwens de lage opkomst te wijten is: 45%, in enkele steden zelfs tussen 25 en 30 %. Bovenop doen de lijsten van La République en Marche (LRM) van Macron het ronduit slecht. Het probleem is wel dat uitstel van de tweede ronde, betekent dat ook de eerste moet worden overgedaan.

Balans

Balans: LRM grote verliezer, groene EELV erg tevreden, PS, communistische PCF en rechts kunnen zich troosten met behoud van talrijke sjerps, uiterst-rechts scoort hoog waar het aan de macht is.
Premier Edouard Philippe heeft er zelf belang bij dat hij een herkansing krijgt en die tweede ronde dus niet doorgaat. In Le Havre haalt hij 43,5 %, tegen 36 % voor de communist, en het groene EELV 8%. De kans is groot dat Philippe in een tweede ronde het onderspit zou delven. LRM verliest Lyon, waar het groene EELV verrassend 29 % haalt, terwijl de lijst van ex-burgemeester Collomb (tijdlang minister Binnenlandse Zaken van Macron), slechts 15 % haalt. Een zware vernedering. In Marseille haalt LRM een beschamend 7,9%.
De kandidate van LRM in Parijs, tot voor kort minister van Gezondheid Agnes Buzyn, komt met 17 % maar derde, na de rechtse Rachida Dati (Les Républicains, LR, 22,5) en de uittredende PS-burgemeester Anne Hidalgo met 29,5%. Indien er een tweede ronde komt, kan Hidalgo normaal rekenen op steun van het groene EELV, 11%.

Groen

Het groene EELV boekt enkele opvallende successen. Lyon dus waar groen wellicht de volgende burgemeester levert. In Bordeaux haalt de groene kandidaat 35 %, enkele stemmen minder dan de uittredende burgemeester van LR. Uiterst-links met Philippe Poutou (NPA) haalt er 12 %. EELV komt ook eerst in Straatsburg, 29 %, en maakt kans, met steun van de PS, om Toulouse op rechts te winnen. De groene burgemeester van Grenoble haalt meteen 45 %. In Rijsel legt groen met 24,5 % voorlopig de duimen voor PS-burgemeester Martine Aubry, 30%.

Bolwerken

Rechts kan met mate tevreden zijn, LR behoudt talrijke bolwerken, al dreigt het Bordeaux en Toulouse te verliezen. In verscheidene grote steden blijft rechts onder zijn verwachtingen , zoals Parijs en Lyon 17%.
De PS heeft zijn lokale posities grotendeels bevestigd; Ook in het noordelijke superarme Denain waar het uiterst-rechtse RN een aanval had ingezet. De socialistische burgemeester wint in de eerste ronde al met 57 %, tegen 30 voor RN. In tal van steden heeft de PS al voor de verkiezingen groen laten voorgaan in gemeenschappelijke lijsten.
RN boekt overtuigende zeges op de plaatsen waar ze vorige keer al won, zowel in het noorden als in het zuidoosten. Vaak met monsterscores: Hénin-Beaumont (bolwerk van Marine Le Pen) 74%, Hayange, 63%. RN-kopstuk Aliot haalt in Perpignan met 35 % minder dan gehoopt, maar maakt in een zeer versnipperd beeld toch kans in een tweede ronde. In Béziers haalt burgemeester Ménard, gesteund door RN, 69 %. Let dus op: waar uiterst-rechts aan het bewind komt, plant het zich stevig in.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

DE MESTHOOP VAN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID

“De boeren boeren behoeven niet te schrijven”. Met die slagvaardige zin voorzag de grote dichter Lucebert in de cyklus De Dieren der Demokratie (1951) profetisch de aanpak van de…

Print Friendly, PDF & Email

Biden en elektrische auto’s

Net zoals in de EU dreigen in de VS klimaatmaatregelen geslachtofferd te worden op electorale berekeningen. In wat volgt laten we even terzijde in hoeverre elektrische auto’s een doelmatig…

Print Friendly, PDF & Email

In Guatemala gaat de kromme rechtspraak door

Koffers met 122 miljoen Quetzales Oktober 2020. Het Speciaal Parket tegen Straffeloosheid van het Openbaar Ministerie (FECI) voerde onder leiding van voormalig openbaar aanklager Juan Francisco Sandoval een operatie…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

Stay Connected

You May Also Like

Category

×