Het geweld dat in Frankrijk na de moord op Nahel, 17 jaar, is losgebarsten, was zo spectaculair dat veel ander publiek geweld erdoor in de schaduw raakt. Kort daarvoor had minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin een groep van milieu-activisten, Soulèvements de la Terre, illegaal verklaard wegens ‘gewelddadig’. Dat geweld vergwees onder meer naar de inderdaad gewelddadige botsingen op 25 maart in Sainte-Soline. Een cadeau aan de machtige boerenbond FNSEA die zelf al decennia lang geweld pleegt.
Sainte-Soline
Het ene geweld is het andere niet, aldus ‘Basta!’, een online media, dat onlangs een overzicht bracht van dat boerengeweld. De FNSEA (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles’) staat achter het plan om ‘mégabassines’, immense waterreservoirs, te bouwen ten bate van de landbouw, ook al zet dat de bewoners van enkele regio’s op droog dieet. Vandaar het grote verzet van milieugroepen waaronder Soulèvements de la Terre.
Die betoogden dus massaal, met vele duizenden 6000 volgens politie, 30.000 volgens de organisatoren), in Sainte-Soline tegen zo een reservoir. Het kwam tot zeer gewelddadige botsingen met 200 gewonden, van wie 40 zwaar. Soulèvements de la Terre als kop van jut. Maar de talrijke waarnemers van de Ligue des droits de l’homme (LDH, mensenrechtenliga) stelde vooral zeer brutaal geweld van de speciale politie vast. In een recente rapport vol feiten, heeft die LDH het over de vele leugens die de politie en overheid nadien verspreidde.
“Het geweld van de politie was onnodig en niet in verhouding”, aldus het gedetailleerde rapport van LDH. De politie heeft ook hulpdiensten gehinderd om gewonden te gaan helpen. Toch is het de milieugroep die is ontbonden, niet de politie.
Zie verder:
https://reporterre.net/Sainte-Soline-un-rapport-meticuleux-demonte-les-mensonges-de-l-Etat
De FNSEA is evenmin ontbonden, al plegen aanhangers van die beweging al jarenlang gewelddaden. President Emmanuel Macron staat zelfs op zeer goede voet met die federatie. ‘Basta’ geeft een chronologie van zestig jaar gewelddaden uitgaande van de FNSEA en leden ervan. “2000 boeren die alles vernielen, dat levert meer op dan 10.000 die in alle rust betogen”, zei boerenleider Alexis Gouvernnec in 1974.
Zie verder:
https://basta.media/chronologie-60-ans-d-actions-violentes-faut-il-pour-autant-dissoudre-la-FNSEA
Lammetjes
Door alle geweld na de dood van Nahel, wordt doorgaans voorbijgegaan aan het feit dat dit geweld een reactie was op politiegeweld met de dood tot gevolg. Het gemak waarmee de Franse politiediensten steeds zwaarder geschut gebruiken en het gemak waarmee schuldige agenten witgewassen worden, roept meer en meer buiten Frankrijk vragen op.
Parijs probeert een rapport van zeven speciale onderzoekers van de VN daarover, van zich af te schudden. Dat rapport heeft het over de tendens om personen en bewegingen die zich inzetten voor mensenrechten en milieu, te stigmatiseren en criminaliseren, waarmee overmatig en herhaald gebruik van geweld wordt verantwoord.
En nochtans zijn deze bewegingen voor mensenrechten en milieu lammetjes in vergelijking met actievoerders van de FNSEA die ervan uitgaan dat vernielingen en dreigementen veel meer uithalen dan onderhandelingen. Dat hadden de ‘gilets jaunes’ in 2018-2019 ook al ondervonden, al kregen zij oneindig veel meer politiegeweld tegen zich dan de FNSEA-Activisten;
Wat waren de actievoerders van de vakbonden eerder dit jaar toch braaf in hun maandenlange strijd tegen het pensioenplan van Macron.