Fossiele winsten lopen spuigaten uit

Transitie kan wachten

Zelfs VS-president Joe Biden vindt dat het de spuigaten uitloopt met de winsten van de klassieke energiereuzen. De 5 grote alleen al 153,5 miljard dollar netto winst met fossiele brandstoffen. De aandeelhouders glunderen. De transitie naar duurzame energie kan nog wat wachten, aldus Bernard Looney van BP ( winst 27,7 miljard, + 116% tegenover een jaar eerder).

Topjaar

Tijdens zijn State of the Union leek Biden wel op een linkse kiesmeeting: al die winsten die ze al geboekt hebben, zonder belasting te betalen. Niet alleen de oliereuzen, ook Big Pharma, ook Big Tech… Alsof de Democraten daar niets mee te maken hebben.

2022, het jaar van de Russische agressie en van de sancties tegen Rusland, is dus een topjaar geworden voor de fossielen. Exxon-Mobil 59,1 miljard dollar (+ 107%); Chevron 36,5 miljard (+ 116%); Shell 39,9 miljard (+ 107%); BP 27,7 miljard, TotalEnergies 20,5 miljard (+28%).

Wat gebeurt er met al die winsten? Hogere lonen voor de arbeiders? Hogere belastingvoeten voor de gemeenschap? Grote tegemoetkomingen aan de verbruikers? Nee, het gros gaat naar de aandeelhouders. Die zijn erg tevreden – 17 miljard voor die van TotalEnergies. De overheden kijken toe, of eerder weg.

De luxe-industrie is ook gelukkig, er zullen nog meer dure dingen worden verkocht, zoals jachten, ze kunnen nu al de vraag niet volgen. Bij LVHM van Bernard Arnault was 2022 een superjaar: 80 miljard euro omzet, 14 miljard euro winst. En de Canard Enchainé onthulde dat Arnault, de rijkste man op aarde, op zijn inkomen slechts 14 % belasting betaalt. Geen enkel ander medium nam dat bericht over. Arnault heeft immers alom in de media lieden op wie hij kan rekenen .

Transitie

De oorlog in OekraÏne en de sancties tegen Rusland hebben de prijzen en dus ook de winsten fors doen stijgen. Er werd geopperd dat die oorlog ook de transitie naar duurzaamheid bevorderen. Maar geduld. Steenkool centrales gaan weer draaien, in Duitsland wordt gevochten rond de opening van een bruinkoolmijn. Kernenergie, voor de gelegenheid bestempeld als “proper”, scheert weer hoge toppen.

De transitie naar duurzaamheid is nu zeker voor de fossiele VS-reuzen geen prioriteit. Ze overwegen wel in wind- en zonne-energie te investeren, maar langzaam aan, er zijn nog teveel winsten te rappen met fossiele brandstoffen. Gauw van profiteren terwijl het nog kan. De Europese doen een iets grotere inspanning. Maar dat is erg relatief. Voor de 20 grootste fossiele producenten samen, komt men op minder dan 4 percent investeringen in duurzame energie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 166 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook