INTERNATIONALE POLITIEK

Folterpraktijken Israël maken EU-subsidies voor project Law Train illegaal

Image

EU-subsidies voor onderzoeksproject Law Train schenden het internationaal recht en de mensenrechten. Dat is het besluit van 25 internationale juridische experten. Dit project doet onderzoek naar ondervragingstechnieken. De KULeuven en het ministerie van justitie werken er aan mee samen met Israëlische politie en inlichtingendiensten, die Palestijnse arrestanten folteren tijdens ondervragingen.
Het onderzoeksproject Law Train is een samenwerkingsverband van de Israëlische politie, het Israëlische ministerie voor openbare veiligheid en de Israëlische militaire en civiele inlichtingendiensten met Europese academische instellingen, politiediensten en privé-bedrijven.
Bedoeling van het onderzoeksproject is de ondervragingstechnieken van gevangenen op elkaar af te stemmen. Tevens wil dit project de samenwerking tussen deze instellingen harmoniseren en efficiënter maken. Het project kreeg 5 miljoen euro subsidies van het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de EU.
25 internationale juridische experten onderzochten de criteria van het onderzoeksproject en de EU-reglementering voor het toekennen van subsidies voor wetenschappelijk onderzoek. De eigen EU-regels verbieden subsidiëring van en medewerking aan onderzoek wanneer daar organisaties bij betrokken zijn, die zich schuldig maken aan schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten.
Dat is de conclusie van deze experten in hun rapport Opinion Concerning the Legality of the Participation by the Israeli Ministry of Public Security in a Rresearch Project Financed by the European Union, dat werd gepubliceerd op 26 juni 2017, Internationale Dag tegen Foltering. Professor Michel Waelbrouck is hoofdauteur van het rapport. Hij geeft volgende commentaar bij het rapport:
“Het gebruik van foltering door Israëlische ondervragers werd uitgebreid gedocumenteerd in de internationale én de Israëlische pers en werd bevestigd door internationale onderzoekers en door Israëlische ondervragers zelf. In juni 2016 klaagde het VN Comité tegen Foltering reeds Israëls gebruik van foltering aan en sprak van illegale technieken van mishandeling die gebruikt worden tijdens ondervragingen door politie en gevangenispersoneel. De deelname van de EU aan het Law Train onderzoeksproject en de EU financiering voor het Israëlische ministerie van openbare veiligheid schendt de eigen normen van de EU.”
Volgens Tom Moerenhout, een van de Belgische deelnemers aan het onderzoek heeft de EU geen keuze: “De EU moet onmiddellijk de samenwerking met en de subsidiëring van het Israëlische ministerie voor openbare veiligheid in het kader van het Law Train onderzoeksproject stopzetten.  En moet criteria opstellen om te verzekeren dat een herhaling van dit soort financieringen niet meer kan gebeuren. Law train en andere door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten maken duidelijk dat de ethische en juridische checklists van de Europese Commissie onvoldoende zijn en dringend moeten worden herbekeken.”
In augustus 2016 heeft het Portugese ministerie van justitie zijn deelname aan het onderzoeksproject stopgezet, na actie van ngo’s en parlementsleden. Meerdere Belgische academici hebben reeds eerder geprotesteerd tegen de deelname van de KULeuven aan Law Train.
De volledige lijst van 25 Europese experten is te vinden op hun rapport. Belgische medewerkers aan het onderzoek zijn Pierre Klein, Tom Moerenhout, Eric David, François Dubisson en Alexis Deswaef. 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

België mist kans op pioniersrol voor verbod op ‘killer robots’

Een Belgisch wetsvoorstel voor een verbod op ‘killer robots’ raakte op de valreep niet gestemd. Internationaal groeit daarover nochtans een consensus. Op 17 april keurde de Kamercommissie voor Landsverdediging…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×