en wordt een milieuramp

Foch, ooit een trots vliegdekschip waarmee Frankrijk zich een militaire grootmacht waande, is als 60-jarige roemloos de dieperik ingegaan. Niemand wou het nog in de buurt hebben, zelfs niet voor oud ijzer. Dan maar tot op 5000 meter diepte zinken; de milieubeweging ‘Robin des Bois’ sloeg alarm – dit is een milieuramp – maar kon het niet tegenhouden.

“Dit is een ernstige milieuramp”, waarschuwde Jacky Bonnemains (zie Facebook pagina’s)– onder meer tekenaar in Charlie Hebdo, op de Franse tv-zenders. Sommige Fransen leken wel bekommerd om het lot van de ‘Foch’, maar ja, Parijs heeft dat vliegdekschip na 37 jaar trouwe dienst in 2000 afgedankt en verkocht aan Brazilië.

Daar werd Foch herdoopt tot Sao Paulo. Na meer dan 20 jaar van zware technische problemen, waren de Brazilianen die “schroothoop” beu. Ze verkochten het aan een Turkse schroothandelaar voor 1,5 miljoen euro. Waarop de Foch-Sao Paulo voor een laatste keer – dacht men – koers zette van Zuid-Amerika naar Turkije.

Maar de Turkse overheid dacht daar onderweg ineens anders over. Dat vaartuig zit vol schadelijke stoffen, waaronder asbest, werd er ineens opgeworpen. Het gevaarte van 250 meter lang en 24.000 ton, was niet welkom en moest ineens halt houden eer het de Middellandse Zee kon binnenvaren.

Dan maar terug de Atlantische Oceaan over, richting Brazilië. Maar ook daar was het vaartuig ineens ongewenst. Als de Turken het schandelijk achtten, idem aan de overkant. De ‘Foch- Sao Paulo’ moest buiten de territoriale wateren, blijven dobberen, wachtend op een oplossing. Er een restaurant of iets dergelijks van maken, was intussen al uitgesloten.

De Turkse koper wou het contract nog opzeggen, maar te laat. Wie koopt, moet maar instaan voor het verdere lot, zei een Braziliaanse rechtbank. Daarop werden alle kabels doorgesneden en dreef het vaartuig 300 kilometer de oceaan op. Waar het zaterdag roemloos, zelfs niet als schroot, ten onder is gegaan. Als een omvangrijke natuurramp, aldus de Franse Robin Hood. Maar er is geen weg meer terug.

Print Friendly, PDF & Email