Flying on trusted wings

Wie vandaag vanuit Schiphol naar Suriname wil, heeft de keuze tussen KLM of Suriname Airways (SLM). Enkele keren per week vliegen voornamelijk Nederlandse Surinamers (of omgekeerd) on trusted wings naar de J.A. Pengel luchthaven van Zanderij dicht bij Paramaribo. Dat doet SLM nu al vijftig jaar en dat moest gevierd worden. Daarvoor werd er een beroep gedaan op Peter Sanches, marketing manager van het Amsterdamse Koninklijk Instituut der tropen (KIT), een fonds dat heel veel surinamistiek in de aanbieding heeft. Begonnen als Vliegbedrijf Kappel-van Eyck kan Surinam Airways terugblikken op een rijke geschiedenis.
Dit boek schetst in hoofdlijnen de geschiedenis van de national carrier van de Republiek Suriname. Met meer dan 150 afbeeldingen waarvan veel voor de eerste keer worden gepubliceerd. De droom van een jonge Surinamer (Rudi Kappel) werd door eigen initiatief en hard werken werkelijkheid. Zijn visie, luchtvaart als bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname is nog steeds actueel. In dit historisch overzicht neemt Rudi Kappel – en in mindere mate Herman Van Eyck- een eminente plaats in.
Auteur Sanches slaagt erin om op een heldere manier de hoogtepunten van vijftig jaar Surinaamse luchtvaartmaatschappij in beeld te brengen en beschikte daarvoor over een uitstekend archief met prachtige epoque foto’s.
Dit boek is zeker een hebbeding voor iedereen die, zoals ik, een speciale band heeft met het enige Nederlandssprekende land in Zuid-Amerika.

Flying on trusted wings, vijftig jaar Surinam Airways
Peter Sanches
KIT publishers
2012
Print Friendly, PDF & Email
Over Walter Lotens

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie, ex-leraar, woonde lang in Suriname, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Hij schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).