INTERNATIONALE POLITIEK

Fiscaal paradijs Nederland berooft partners

Image

Evenals België, is Nederland geen fiscaal paradijs voor de meeste van zijn burgers. Voor multinationals zijn beide dat wel, zoals Shell als grote begunstigde zeer goed weet. Met zijn gunstsysteem voor die multinationals berooft Nederland andere landen, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje, van miljarden euro.
Tax Justice Network berekende dat vooral multinationale bedrijven uit de VS officieel hun zetel in Nederland hebben, maar elders in Europa actief zijn. Zo kunnen die ondernemingen ontsnappen aan 10 miljard euro belastingen, ten nadele dus van die landen. Voor Italië komt het op minstens 1,5 miljard, voor Frankrijk 2,7 miljard. Volgens het netwerk zit Nederland inzake gunstregelingen voor die multinationals in het gezelschap van de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden en Bermuda. Maar ook Luxemburg en Ierland zijn koplopers.
“Al jaren zorgt Nederland ervoor dat de grootste bedrijven minder moeten afdragen”, aldus Alex Cobham van het Tax Justice Network. “Zo blijft er minder over voor de verpleegkundigen die nu in heel Europa hun leven riskeren om onze levens te redden.”

Voorwaarden

Minister van Financiën Wopke Hoekstra van dit fiscaal paradijs, herhaalde deze week dat de EU-lidstaten die het MES, de Europese spaarpot voor noodgevallen, willen aanboren, daarvoor wel hervormingen moeten doorvoeren. Die hervormingen zijn onder meer verhoging van de pensioenleeftijd, een verdere versoepeling van de arbeidswetgeving en meer privatiseringen.
Maar zelfs uit Duitsland kreeg hij daarvoor geen steun. De Nederlandse hardnekkigheid leidde deze week tot een toenadering tussen Duitsland en Frankrijk om een compromis te vinden.
Intussen de vraag: hoe zit het nu met de strijd van de EU en andere internationale instanties tegen de fiscale paradijzen?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Nederland: Niet mijn regering!

Bij de parlementsverkiezingen van eind november boekte extreemrechts in Nederland een monsteroverwinning. Dat ‘succes’ was in belangrijke mate te danken aan de opstelling van mw. Yesilgöz van de liberale…

Print Friendly, PDF & Email

Het Nederlandse (extreem)rechts ‘hoofdlijnenakkoord’

Een half jaar na de verkiezingen hebben de vier (extreem)rechtse onderhandelende partijen in Nederland een akkoord bereikt, een ‘hoofdlijnenakkoord’. Daarmee zijn er we er nog niet. Nu is een…

Print Friendly, PDF & Email

Nederland: Reportages uit een land op drift’

De uitslag van de verkiezingen van 22/11/2023 in Nederland heeft velen verbaasd. Grote winnaar Geert Wilders inbegrepen. Het regent sindsdien analyses van het hoe en het waarom zoveel Nederlanders…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×