Van Sanna Marin, de nieuwe premier van Finland, wordt vooral benadrukt dat ze een jonge (34) vrouw is en meteen de jongste premier van de wereld. Deze sociaaldemocrate is tegelijk vervangster van partijgenoot Antti Rinne die na zes maanden als premier moest opstappen wegens “te nauwe banden met de vakbonden”.
De korte regeringscrisis was uitgelokt door de rechtse ‘Centrumpartij’, een van de vijf regerende partijen – er zijn ook nog de Linkse Alliantie, de Groenen en de Zweedse Volkspartij.

Staking

Aanleiding was een staking bij de post tegen een plan om 700 personeelsleden over te plaatsen naar een sector met een zeer ongunstige collectieve arbeidsovereenkomst. Uit solidariteit werd ook bij openbaar vervoer en luchtvaart het werk neergelegd. De premier weet de staking aan de postleiding en zei zich te zullen verzetten tegen elke sociale dumping. Daarop liet de Centrumpartij weten geen vertrouwen meer te hebben in de premier van wie ze al langer vond dat hij te links is en te nauw aanleunt bij de vakbonden.
Eerst werd aangenomen dat de leider van de sociaaldemocratische parlementsfractie, Antti Lindtman, premier zou worden. Hij is de belangrijkste figuur van de rechtervleugel van de partij. Het partijbestuur koos nipt, 32 tegen 29, voor Sanna Marin.

Print Friendly, PDF & Email