Joris Smeets. De Filipijnen. Vriendschap en moord in de Cordillera. Uitgeverij Epo. ISBN 978 90 6445 132 4. 240 blz. 18,00 €.
Bij de dood van Corazon “Cory” Aquino regende het deze zomer van de loftuigingen voor deze vrouw die in 1986 een einde maakte aan de dictatuur van Ferdinand Marcos. Hier en daar wordt er toch aan herinnerd dat er onder president Cory Aquino-Cojuangco niet zoveel veranderde.
Als lid van een van de traditionele uitbuitende machtsclans bleef ze haar klasse verdedigen, wat gepaard ging met onderdrukking. Waaronder ook de onderdrukking van bewegingen die opkomen voor de rechten van nationale minderheden, vooral die in de noordelijke Cordillera. Dat is ook nu nog zo en daarover gaat het boek “De Filipijnen. Vriendschap en moord in de Cordillera” van Joris Smeets.
Talrijke recente rapporten over mensenrechten in de Filipijnen zijn eensluidend: daar heerst nog steeds een klimaat van repressie en straffeloosheid voor de schenders. Repressie in de vorm van moordpartijen en verdwijningen die het werk is van de “ordehandhavers” en ook van privémilities, vaak in dienst van buitenlandse investeerders.
Smeets was van nabij getuige van de repressie tegen militanten van de Cordillera People’s Alliance (CPA). Hij was op een reis geschokt geraakt door de uitbuiting in de noordelijke bergstreken van Luzon. Drie jaar na zijn eerste reis keerde hij terug naar die streek, deze keer voor vrijwilligerswerk. Hij raakte bevriend met Makoy, een van de leiders van de CPA in de provincie Kalinga. Hier zoals elders op de Filipijnen kregen mijnbouwbedrijven van president Gloria Macapagal-Arroyo, ook lid van een van de heersende clans, de vrije hand voor de uitbating van de minerale rijkdommen. Telkens weer gebeurt dat ten nadele van de lokale bevolking. Verzet wordt gebroken door omkoperij en vooral onderdrukking.
Zo ook Makoy. Pas terug in België kreeg Smeets het bericht dat ook Makoy vermoord was, doodgeschoten voor de ogen van zijn zoon. Het boek van Smeets gaat over zijn kennismaking met Makoy, maar het gaat vooral concreet over onderdrukking op de Filipijnen meer dan twintig jaar na de val van Marcos. Het boek is een verhaal en tegelijk een portret van een land waar we de voorbije 20 jaar nog weinig van horen. Nadat de sensatie rond “Cory” was uitgedoofd, leef de berichtgeving al te vaak beperkt tot de fratsen van Imelda Marcos. Het is een van de vele euvels van de hedendaagse journalistiek: als er geen sensationele evenementen zijn, bestaat een land nauwelijks.
Een boek als dat van Smeets vult een heel klein beetje een groot gat. Alleen al daarom kan het worden aanbevolen, ook al gaat het om een deel van de Filipijnse werkelijkheid, die van de Cordillera.
(Uitpers, nr. 112, 11de jg., september 2009)
U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:
en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!
De link:
http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=289671&refsource=uitpers