Fifa woke?

Volgens de Fifa-baas Gioanni Infantino moeten we ophouden met die kritiek op het gastland Mondial, Qatar. Niet dat hij die kritieken ontkent of weerlegt, maar Europa en het Westen zijn hypocriet. Ze hebben boter op het hoofd, 3000 jaar hebben ze de wereld ellende bezorgd, er zou wel 3000 jaar nodig zijn voor excuses.

Drieduizend jaar, dat is wel lang. Heeft hij het over Alexander de Grote? Het Romeinse imperium? In die 3000 jaar hebben de Europeanen zelf nogal wat invasies meegemaakt. Hunnen, Mongolen, Ottomanen … om er maar enkele te noemen. De grootste ellende deden ze elkaar aan, met honderden of duizenden oorlogen, invasies, plundertochten.

Ja, er zijn dan de eeuwen geweest van kolonisatie, brutale onderwerping, slavernij. Slavernij: De jongste tijd zijn er wel enkele interessante werken verschenen over slavernij in de menselijke geschiedenis en daaruit leren we hoe universeel de slavernij wel is geweest.

Bovendien, de heer Infantino zou toch moeten weten dat uitbuiting zich niet beperkte tot de gekoloniseerde gebieden, dat er binnen Europa ook permanent uitbuiting is geweest. De 19e eeuw met haar industrialisatie bij voorbeeld. Ook toen was er nauwelijks of geen sprake van veiligheidsvoorschriften voor de fel uitgebuite Europese arbeiders.

Hypocriet

Anderzijds is kritiek inderdaad hypocriet komende van landen als België weer ook doden vallen door het niet respecteren van de veiligheidsvoorschriften. Denken we maar aan de bouwsector waar zoveel arbeiders tegen lage lonen en zonder veel bescherming werken, waar doden vallen, hedendaagse vormen van slavernij moeten we niet ver zoeken.Een land waar asielzoekers op straat moeten slapen, heeft ook niet veel lessen te geven. De massale armoede in een rijk land als het Verenigd Koninkrijk, met een rush op de voedselbedelingen, doet even slikken. En zo verder.

Maar de kritiek op Qatar komt zelden van overheden, wel van organisaties en burgers die universeel bekommerd zijn om elementaire rechten. Het zijn meestal organisaties en burgers die ook in eigen land tegen onrecht opkomen.

Eigen boezem

En dan is het zeker niet de Fifa die van voetbal een van de meest corrupte sporten gemaakt heeft, om critici met dergelijke dwaze praat te bestoken. De Franse justitie probeert nu uit te vissen op welke erg dubieuze wijze de Fifa Qatar heeft gekozen voor de Mondial 2022.

Een onderzoek met bijzondere aandacht voor een diner op 23 november 2010 op het Elysée met o.a. de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy, voetbalbaas Michel Platini en de kroonprins van Qatar. Dan wenken we zijdelings aan de hulp die Sarkzoy in 2007 van Qatar kreeg voor zijn verkiezingscampagne. En dat is slechts het topje van een grote ijsberg.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 283 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook