Fauci en Van Ranst als schietschijven

In zeer rechtse Vlaamse bladen en dito sites is een felle campagne bezig tegen Marc Van Ranst, viroloog. De bedoeling is zijn analyses en adviezen af te doen als wetenschappelijk dubieus. Wat de belagers vooral dwars zit: Van Ranst is in hun ogen te links.
Niet dat dit ergens blijkt uit wat de viroloog publiek verklaart, maar dat is bijkomstig. Het gaat er al lang niet meer om wat hij zegt, maar wie hij is. Van Ranst is geen goede rechtse Vlaming, barbertje zal hangen. Het obscurantisme is geen monopolie van reactionaire imams,  ook “christenen” lijden eraan.
In de VS is de campagne tegen immunoloog Anthony Fauci, directeur van het nationaal instituut voor infectieziekten, nog feller. Fauci neemt bijna elke dag deel aan de briefings van president Trump en waagt het daarbij de uitspraken van het staatshoofd voorzichtig “bij te stellen”. Maar Fauci is voor de evangelisten en andere ultraconservatieven de baarlijke duivel. Het bewijs: hij heeft in 2013 een vriendschappelijke boodschap gestuurd naar Hillary Clinton.

Obscurantisme

“Fauci is een mol van Clinton en moet ontslagen worden”,  aldus de Trumpgezinde commentator Bill Mitchell. “Fauci wil van de VS een politiestaat maken zoals in China”, zegt ‘Big League Politics’, een site gespecialiseerd in complottheorieën. Elke dag is er uit rechtse hoek een stroom van haatberichten tegen Fauci.
De haat tegen de wetenschap in het algemeen komt weer naar boven. Op 22 april 2017 kwam de wetenschappelijke wereld op straat, “Science matters”, feiten zijn belangrijk luidde de boodschap tegen de opstekende storm van obscurantisme, verpersoonlijkt door een president die feiten onbelangrijk vindt.
Trump heeft wetenschappelijk onderzoek tegengewerkt met onder meer besnoeiingen in de budgetten. Hij krijgt enthousiaste steun van onder andere leden van de Flat Earth Society en van evangelisten die het coronavirus zien als een straf van God voor het toelaten van homoseksualiteit. Enkele predikers hebben in de Bible Belt, het zuiden, de voorbije dagen grote kerkdiensten, met duizenden mensen, gehouden. De veiligheidsvoorschriften lappen ze aan hun laars, want die zijn een aanslag op de godsdienstvrijheid.
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 329 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook