Extreem-rechts wakkert demografische angst aan

Tegen het midden van deze eeuw zullen “vreemden” in veel Europese landen de meerderheid van de bevolking uitmaken. Het is nu al volop bezig, kijk maar rondom u naar de klasjes op straat. Dat is het angstdiscours van rechtse extremisten als de Hongaarse premier Viktor Orban, zijn Franse gasten Marion Maréchal (nicht en rivale van /Marine Le Pen) en Eric Zemmour en van de andere genodigden op de in Boedapest gehouden bijeenkomst over “demografie”.

Hoge gasten

De theorie van de omvolking wint veld bij uiterst-rechts. Het is een centraal thema van het nieuwe boek van Zemmour, mogelijk presidentskandidaat, van Jordan Bardella, de nieuwe voorzitter van het Rassemblement National, van de “denkers” van het Vlaams Belang, van premier Orban. Europa gaat door immigratie, abortus en homorechten demografisch de dieperik in, aldus de verdedigers van wat ze trgaditionele familiewaarden noemen.

Ook Orbans Tsjechische collega, Andrej Babis was erbij. Babis zit nochtans in het EU-parlement in de liberale fractie van Verhofstadt, maar daar blijft men erg discreet over deze rechtse populist die de ideeën van collega Orban deelt.

Er waren andere hoge aanwezigen als de Sloveense premier Janez Jansa (de man die Trump gelukwenste met zijn herverkiezing) en de Servische president Aleksander Vukic. Dat gezelschap verzet zich eenparig tegen de “tirannen die met abortus en homorechten bijdragen tot het demografisch verval”.

Trumps vice-president, Mike Pence, kwam het gezelschap een hart onder de riem steken. De door Trump benoemde rechters van het Hooggerechtshof zijn goed bezig om het recht op abortus in de VS te ondermijnen. Er is duidelijk een internationaal offensief bezig om enkele nog jonge rechten, zoals rond abortus, terug te dringen.( Zie o.m.: https://www.uitpers.be/salvini-brengt-familie-tonele/).

Vruchtbaar

De Hongaarse premier is blijkbaar van plan die “demografische angst” uit te buiten in de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Nu de oppositie zich verenigt, krijgt hij het moeilijker en zal hij de sluizen wijd open zetten.

“Kinderen maken in plaats van migranten op te vangen”, aldus Orbans boodschap. Hij zei in Boedapest dat door zijn geboorte bevorderende politiek (vooral financieel)) de vruchtbaarheid van Hongaarse vrouwen sterk is gestegen, dat voorbije tien jaar 120.000 extra kinderen zijn geboren en dat het aantal huwelijken bijna verdubbelde.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 431 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook