INTERNATIONALE POLITIEK

Extreem-rechts wakkert demografische angst aan

Image

Tegen het midden van deze eeuw zullen “vreemden” in veel Europese landen de meerderheid van de bevolking uitmaken. Het is nu al volop bezig, kijk maar rondom u naar de klasjes op straat. Dat is het angstdiscours van rechtse extremisten als de Hongaarse premier Viktor Orban, zijn Franse gasten Marion Maréchal (nicht en rivale van /Marine Le Pen) en Eric Zemmour en van de andere genodigden op de in Boedapest gehouden bijeenkomst over “demografie”.

Hoge gasten

De theorie van de omvolking wint veld bij uiterst-rechts. Het is een centraal thema van het nieuwe boek van Zemmour, mogelijk presidentskandidaat, van Jordan Bardella, de nieuwe voorzitter van het Rassemblement National, van de “denkers” van het Vlaams Belang, van premier Orban. Europa gaat door immigratie, abortus en homorechten demografisch de dieperik in, aldus de verdedigers van wat ze trgaditionele familiewaarden noemen.

Ook Orbans Tsjechische collega, Andrej Babis was erbij. Babis zit nochtans in het EU-parlement in de liberale fractie van Verhofstadt, maar daar blijft men erg discreet over deze rechtse populist die de ideeën van collega Orban deelt.

Er waren andere hoge aanwezigen als de Sloveense premier Janez Jansa (de man die Trump gelukwenste met zijn herverkiezing) en de Servische president Aleksander Vukic. Dat gezelschap verzet zich eenparig tegen de “tirannen die met abortus en homorechten bijdragen tot het demografisch verval”.

Trumps vice-president, Mike Pence, kwam het gezelschap een hart onder de riem steken. De door Trump benoemde rechters van het Hooggerechtshof zijn goed bezig om het recht op abortus in de VS te ondermijnen. Er is duidelijk een internationaal offensief bezig om enkele nog jonge rechten, zoals rond abortus, terug te dringen.( Zie o.m.: https://www.uitpers.be/salvini-brengt-familie-tonele/).

Vruchtbaar

De Hongaarse premier is blijkbaar van plan die “demografische angst” uit te buiten in de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Nu de oppositie zich verenigt, krijgt hij het moeilijker en zal hij de sluizen wijd open zetten.

“Kinderen maken in plaats van migranten op te vangen”, aldus Orbans boodschap. Hij zei in Boedapest dat door zijn geboorte bevorderende politiek (vooral financieel)) de vruchtbaarheid van Hongaarse vrouwen sterk is gestegen, dat voorbije tien jaar 120.000 extra kinderen zijn geboren en dat het aantal huwelijken bijna verdubbelde.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het monster van Loch Balaton

Orban zeer actief inEuropees Parlement Het lijkt op een vanzelfsprekende coup: uiterst rechts stevent af op een nieuw fractie in het Europees Parlement die alleen de EVP en S&D…

Print Friendly, PDF & Email

Orbans erg illiberale “democratie”

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de term “illiberale democratie” niet alleen gepromoot, hij werkt ze uit. Een nieuwe wet ter bescherming van de soevereiniteit, illustreert hoe dat concept…

Print Friendly, PDF & Email

Ontvolking, Europese landen die leeglopen

In Centraal-Europa en de Balkan liggen weinigen wakker van de racistische theorie over ‘omvolking’. In veel landen is het grote probleem immers ontvolking. In korte tijd waren daarover redelijk…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×