INTERNATIONALE POLITIEK

Extreem-rechts rukt verder op in Nederland

Het is Vijf voor Twaalf. Nog is Nederland een leefbaar land. Maar dat zal niet lang meer duren, als fascisten niet alleen in het parlement zitten [dat is al zo], maar het hier voor het zeggen krijgen. Daaraan gaat vooraf een klimaat, waarbij hun gedachtegoed maatschappelijk steeds meer salonfähig wordt.

Wilders en de Partij voor de Vrijheid

De life and times van de PVV en leider Wilders zijn bekend. Hetze tegen de Islam, moslims, racisme en uitsluiting tegenover Marokkanen, andere ”niet westerse” allochtonen en ”niet westerse” vluchtelingen”. Zijn ”verzets- en ophitsingstoer tegen de komst van vluchtelingen
is nog niet zo lang geleden, in 2015. Gelukkig heeft een aantal opgehitste burgers zijn ”common sense” teruggekregen en openlijk toegegeven, opgestookt en ”gekgemaakt” te zijn. Door dit alles verdient de PVV het predikaat ”extreem-rechts”.
Naast de PVV zijn ook allerlei buitenparlementaire extreem-rechtse groepen actief zoals Pegida, waarmee PVV ook weer verbindingen heeft. Ondergetekende waarschuwde trouwens al tegen Wilders, toen weinigen het nog deden….

Thierry Baudet en het Forum voor Democratie

De PVV is dus zwaar fout en heeft kenmerken van extreem-rechts. Maar ook zij kunnen voorbijgestreefd worden en daarin is Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie geslaagd.
Want waar Wilders stopt bij discriminatie naar geloof en bevolkingsgroep, gaat Baudet door naar het begrip ”ras”. Ja, Thierry slaagt erin, de 19e eeuwse rassentheorieën nieuw leven in
te blazen, geholpen door zijn partijgenoot Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de Lijst Amsterdam voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s. Wel heeft Ramautarsing zich inmiddels teruggetrokken omwille van een schandaal op Whatsapp.
Zo heeft Thierry Baudet in een radioprogramma gezegd, dat hij niet wil, dat Europa ”Afrikaniseert”. Europa moet, volgens Baudet, ”blank, dominant en cultureel” blijven. Hij heeft er bezwaren tegen dat [volgens hem] de Nederlandse bevolking ”homeopathisch wordt verdund” met alle volkeren van de wereld. Baudet laat zich ook seksistisch uit, [heeft aanrandingsgoeroe Julian Blanc verdedigd] en verheerlijkt het Nederlandse slavernij en koloniale verleden.
Ik citeer: “Inderdaad, we zijn in Europa eigenlijk nooit teruggeschrokken voor idealen die voorbij onze horizon lagen. Integendeel: we kozen ze juist als leidraad: eerst het verre Jerusalem, daarna het oude Athene – weer later waren het de uitgestrekte zeeën en niet-ontdekte landen daarginds, waarheen we zeilden en waarvan we terugkwamen met nieuwe specerijen, nieuwe uitvindingen, nieuwe technieken.”

Yernaz Ramautarsing en IQ

En dan als klap op de vuurpijl de uitspraak van Yernaz Ramautarsing over IQ tussen volkeren, waarbij zwarten een lager IQ zouden hebben dan blanken. Hoe klassieker kan dit racisme zijn?
Thierry Baudet weigerde er afstand van te nemen en er ontstond een heuse rel, omdat minister van binnenlandse zaken Kasja Ollongren [D’66] in de burgemeester-Daleslezing hem en zijn partij aanviel op die IQ-uitspraak, die zij terecht racistisch noemde. Waarna Baudet aagfifte tegen haar deed wegens ”smaad en laster”. Er was een heus politiek debat over in de Balie, waarbij met name Pechtold [D’66] excelleerde in de aanval op Baudet en ook Asscher [PvdA] deed een aardige duit in het zakje. Baudet en Yernaz hingen de verontwaardigde uit.
Probleem is, dat het duo Baudet/Yernaz niet in het luchtledige opereert. Al jaren is er een xenofoob klimaat in Nederland, die dergelijke uitspraken steeds meer salonfähig gemaakt heeft, beginnende bij alle ruimte, die de PVV gekregen heeft. Daarbij is Rutte III, met haar nationalistische Wilhelmus/Nachtwacht-ideologie bepaald ook een aanjager van xenofobie!
Kijk ook alleen maar naar het feit, dat in een Een Vandaag uitzending nog serieus de vraag werd opgeworpen, of Ramautarsing’s IQ uitspraak wel klopte [overigens ontkennend op geantwoord].
Dat was in de jaren 80 of 90 ondenkbaar geweest.

Aftellen tot twaalf uur

Fascisme. Dat is wat Nederland bedreigt en steeds dichterbij komt. Fascisme is primo [in de eerste plaats] het verheerlijken van de natie en een absolute loyaliteit aan die natie, waaraan alles
ondergeschikt gemaakt wordt. De illusie wordt gekweekt, dat die natie wordt bedreigd door
”wezensvreemde elementen”, in de dertiger jaren Joden en Roma, nu moslims, niet-westerse allochtonen, vluchtelingen. Een keiharde Staatsvorm met een Leider is een ander element.
Die ”wezensvreemde elementen” zijn minderwaardig, Untermenschen. Kijk maar naar Baudet.
Kijk ook naar Wilders/PVV. Beiden hemelen de superioriteit van de “Westerse cultuur” op
en hanteren een model van de superieure natie en hebben een zondebokken-complex.
En de klok tikt door. We hebben geen tijd te verliezen. Wat te doen? Ik heb natuurlijk geen pasklaar model, anders hadden ze mij kunnen voordragen voor de Nobelprijs. Wat ons denk ik te doen staat, is het gevaar niet bagatelliseren of weglachen, maar individueel en/of in groepsverband in verzet gaan, in de vorm die het beste bij je past. NU! Want het fascisme geeft geen herkansing.
Klik hier voor de volledige tekst van het stuk van Astrid Essen, met uitgebreid voetnotenapparaat.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Guatemalteekse regering focust op plattelandsbevolking

Bernardo Arévalo schopte het half januari dit jaar met de hakken over de sloot tot president van Guatemala. Zijn electorale tocht naar de politieke macht werd langs alle kanten…

Print Friendly, PDF & Email

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×