Extra druk op Iraanse vrouwen tijdens ramadan

Sinds het begin van de protesten in Iran, na de moord van 16 september vorig jaar op Jina Amini door de religieuze politie, werden er meer dan 500 personen gedood en 20.000 mensen gearresteerd. Ten minste vier demonstranten werden geëxecuteerd omwille van hun deelname aan de protesten. Nu de ramadan bezig is, worden vrouwen die er weigeren islamitische kleding te dragen, nog strenger behandeld.

In een verklaring beschreef het ministerie van Binnenlandse Zaken de slogan ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ als zijnde demagogisch en opruiend; het bevestigde het dat het geen religieuze principes of regels en traditionele waarden zal intrekken en dat de hijab een noodzaak is. Daar de protesten doorgaan, moeten we harder optreden, aldus een parlementslid.  Er zullen meer camera’s worden opgesteld om overtreders op te sporen en te straffen, voegde hij eraan toe.

Parlementslid Hossein Jalali kondigde nieuwe details aan over mogelijke financiële misdrijven binnen het ‘Kuisheid en Hijab’ plan. In dit plan wordt het ‘slecht’ dragen van de hijab beboet van 500.000 tot 3 miljard toman. Ook worden straffen vermeld als inhouding van rijbewijs, intrekking van paspoort en verbod op het gebruik van internet voor beroemdheden en influencers die actief zijn op sociale media.

Volgens het plan van het parlement wordt het ‘hijab toezicht’ toegepast binnen zeven ‘secties’: in auto’s, plaatsen en restaurants, overheidsinstellingen en organisaties, onderwijscentra en universiteiten, luchthavens en terminals, binnen de virtuele wereld van beroemdheden, in straten en wegen.
De veiligheidstroepen hebben ook de eigenaars van horeca zaken aangepakt en bedreigd. Ze hebben honderden cafés, restaurants en hotels verzegeld en gesloten wegens het niet naleven van de ‘hijab wet’.

Het lijkt erop dat de Islamitische Republiek de ramadan maand wil gebruiken om de straten te zuiveren van de aanwezigheid van vrouwen zonder hijab. Maar ondanks die zware druk van de regering krijgen vrouwen brede steun onder het volk en zetten velen de strijd om de Islamitische Republiek omver te werpen, verder.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 162 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook