INTERNATIONALE POLITIEK

Extra druk op Iraanse vrouwen tijdens ramadan

Image

Sinds het begin van de protesten in Iran, na de moord van 16 september vorig jaar op Jina Amini door de religieuze politie, werden er meer dan 500 personen gedood en 20.000 mensen gearresteerd. Ten minste vier demonstranten werden geëxecuteerd omwille van hun deelname aan de protesten. Nu de ramadan bezig is, worden vrouwen die er weigeren islamitische kleding te dragen, nog strenger behandeld.

In een verklaring beschreef het ministerie van Binnenlandse Zaken de slogan ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ als zijnde demagogisch en opruiend; het bevestigde het dat het geen religieuze principes of regels en traditionele waarden zal intrekken en dat de hijab een noodzaak is. Daar de protesten doorgaan, moeten we harder optreden, aldus een parlementslid.  Er zullen meer camera’s worden opgesteld om overtreders op te sporen en te straffen, voegde hij eraan toe.

Parlementslid Hossein Jalali kondigde nieuwe details aan over mogelijke financiële misdrijven binnen het ‘Kuisheid en Hijab’ plan. In dit plan wordt het ‘slecht’ dragen van de hijab beboet van 500.000 tot 3 miljard toman. Ook worden straffen vermeld als inhouding van rijbewijs, intrekking van paspoort en verbod op het gebruik van internet voor beroemdheden en influencers die actief zijn op sociale media.

Volgens het plan van het parlement wordt het ‘hijab toezicht’ toegepast binnen zeven ‘secties’: in auto’s, plaatsen en restaurants, overheidsinstellingen en organisaties, onderwijscentra en universiteiten, luchthavens en terminals, binnen de virtuele wereld van beroemdheden, in straten en wegen.
De veiligheidstroepen hebben ook de eigenaars van horeca zaken aangepakt en bedreigd. Ze hebben honderden cafés, restaurants en hotels verzegeld en gesloten wegens het niet naleven van de ‘hijab wet’.

Het lijkt erop dat de Islamitische Republiek de ramadan maand wil gebruiken om de straten te zuiveren van de aanwezigheid van vrouwen zonder hijab. Maar ondanks die zware druk van de regering krijgen vrouwen brede steun onder het volk en zetten velen de strijd om de Islamitische Republiek omver te werpen, verder.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Iraanse protestbeweging dreef regime in het nauw

Iraans opposant blikt terug op wat er eerder misliep Op 16 september 2022 stierf in Teheran de 22-jarige Jina Amini nadat ze door de zedenpolitie op brutale wijze gearresteerd…

Print Friendly, PDF & Email

Zwanenzang van de ayatollahs?

Na de naam van Mahsa Amini gaat ook die van Mohsen Shekari de geschiedenis in. Beide zijn vermoord in de aanloop naar de teloorgang van het theocratisch regime, genaamd…

Print Friendly, PDF & Email

Iraanse zedenpolitie als zondebok

Het Iraanse regime, mix van theocratie en militaire dictatuur, ontbindt de zedenpolitie, zo kondigde de openbare aanklager zondag aan. Na ongeveer 400 doden, 15.000 arrestaties en enkele doodvonnissen, is…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×