INTERNATIONALE POLITIEK

Ex-President Lula (voorlopig) vrij!

Image

Edson Fachin, de voorzitter van het Braziliaanse Federale Hooggerechtshof, heeft op maandag 8 maart alle vonnissen die in  Curitiba waren geveld tégen ex-President Lula da Silva nietig verklaard! Volgens hem was de rechtbank onbevoegd en moeten de zaken naar het Federaal District verhuizen.

Dit betekent dat President Lula da Silva, weliswaar voorlopig, weer over zijn politieke rechten beschikt, met een blanco strafblad.

Maar het betekent nog erg veel meer! De beslissing om het hele proces van ‘Lava Jato’, het onderzoek naar de vele corruptieschandalen, stop te zetten, vervalt hiermee eveneens. En dat is wellicht de verklaring voor deze onverwachte stap.

Binnenkort moest het Hooggerechtshof zich immers uitspreken over een zaak van habeas corpus met een vraag om alle vonnissen van ex-rechter Sergio Moro nietig te verklaren.

Met de beslissing van vandaag kan het onderzoek naar Lava Jato worden voortgezet, en is de reputatie van Sergio Moro voorlopig gered.

Niets is definitief. Op het niveau van het Federaal District zou men kunnen beslissen de vonnissen van Curitiba wél te aanvaarden. Bovendien is er nog beroep mogelijk.

Maar het is toch een geweldige overwinning voor al diegenen die zich altijd hebben verzet tegen de onrechtvaardige vervolging en veroordeling van de ex-President.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Lula en Xi JinPing

De Braziliaanse President Lula da Silva is dan toch op reis vertrokken naar China. Het had twee weken geleden al moeten gebeuren, maar een lichte longontsteking hield dat tegen.…

Print Friendly, PDF & Email

Geen poging tot staatsgreep, geen spontaan protest

Het was wel degelijk schrikken afgelopen zondag in Brazilië. De machtsoverdracht op 1 januari was vlot verlopen, Bolsonaro had het land twee dagen tevoren verlaten. Wat heethoofden stonden weliswaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×