INTERNATIONALE POLITIEK

Europese verkiezingen: EVP de sterkste?

Image

De verkiezingen voor het Europees Parlement grijpen plaats tussen 22 en 25 mei. Een kort overzichtje van de mogelijke resultaten op basis van de laatste voorspellingen.

Enkele bijzonder opvallende resultaten: UKIP is de grootste partij van het Verenigd Koninkrijk, Front National de grootste van Frankrijk, Syriza de nummer één in Griekenland. In Duitsland en in Spanje bevestigen de christendemocraten, alsook in Polen, net zoals het Hongaarse lid van de EVP, Fidesz. De Sociaaldemocraten gaan voornamelijk achteruit in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Hongarije in vergelijking met de eerste polls begin dit jaar.

De recentste vertaling in zetels voor het Europees Parlement van deze peilingen toont dat de twee grote families, centrum rechts (Europese Volkspartij) en centrum links (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten), als enige twee in alle lidstaten zetels halen. Met 85% zekerheid stelt PollWatch dat de EVP als sterkste parlementsfractie zal worden bevestigd  met 217 zetels, al verliest ze dus wel 57 zetels in vergelijking met de situatie vandaag. De Socialisten en Democraten winnen er dan een 5-tal bij maar komen er nog zo’n 16 tekort tegenover de EVP, d.i. iets meer dan tweeprocentpunten.

De liberalen blijven de derde grootste fractie maar verliezen fors: ze zakken van 83 zetels naar 59. Twee landen zijn in hoofdzaak verantwoordelijk voor deze achteruitgang. In Duitsland – waar de 5% kiesdrempel ongrondwettelijk werd verklaard – zouden de liberalen nog slechts 4 zetels halen terwijl dat in 2009 er nog 14 waren, en in Groot-Britannië wordt een verlies van eveneens 10 zetels voorspeld, van 12 naar 2. Maar met nieuwe spelers hier en daar zou deze fractie misschien wel versterking kunnen krijgen. Er wordt gesproken over Spanje (Union, Progreso y Democracia), alsook ANO de sterkste partij uit Tsjechië.

Een van de fracties die behoorlijk zou groeien is Europees Links, Noords Groen links: van 35 zetels naar 53, of een stijging van 4,6% van de parlementsleden naar 7,1%. In België zou PTB-GO een Europese zetel binnen halen. Ook in Italië zou Altra Europa -con Tsipras 3 zetels halen; hier is het van belang boven de kiesdrempel van 4% te geraken. Sommige waarnemers denken dat de Duitse Piratenpartij bij deze fractie zou willen aansluiten.

De Groenen en Europese Vrije alliantie zakken van 57 parlementsleden naar 44.  Van dit verlies komen er 10 zetels uit Frankrijk, 3 uit Duitsland. In België zouden er zes zetels gaan naar deze fractie: 2 voor Groen, 1 voor Ecolo en 3 voor NVA, alleen is het niet geweten of deze laatste inderdaad nog bij deze groep blijft. Wat met de Italiaanse parlementsleden van Movimento 5 Stelle: kiezen ze voor Groen zoals sommigen beweren – zijn ze hier wel welkom? – , of eerder voor Farage en zijn Europa van Vrijheid en Democratie?
Er zijn geen groene of links-rode verkozenen, aldus Pollwatch, in Bulgarije, Roemenië, Slovakije, Polen, Litouwen, Slovenië, Malta.

De groep van Europese Conservatieven en Hervormers teert voornamelijk op twee landen waar ze telkens 17 zetels zou halen: Polen en het Verenigd Koninkrijk. In de vorige verkiezingen stond ze ook sterk in Tsjechië maar daar zakt de lokale vertegenwoordiger van deze fractie nu zwaar weg.  

Europa van Vrijheid en Democratie ten slotte stijgt dank zij het fenomeen UKIP van 31 naar 40 EP-zitjes. Inderdaad UKIP zou de sterkste partij in Groot-Brittannië worden en 24 zetels binnen halen. Stuurt ook Beppe Grillo zijn mensen hier naar toe? Mocht dat zo zijn, zou deze groep sterker kunnen worden dan Europees links.

De grootste sprong in aantal zetels wordt gemaakt door de ‘niet-aangeslotenen’. Ze zouden van 33 zetels naar 95 gaan, of van  4,3% naar 12,6% van het parlement. Zoals hierboven in bepaalde paragrafen al aangegeven zouden een aantal onder hen wel de voordelen van tot een officiële fractie te behoren verkiezen, boven de weg van eenzaamheid als niet-aangeslotene.

De meest waarschijnlijk belangrijkste verandering in het nieuwe parlement is dat er wellicht een nieuwe fractie zal worden gevormd ter (extreem)rechterzijde: de Europese Alliantie voor Vrijheid. Er wordt aangenomen dat naast het Front National uit Frankrijk, ook de PVV van Wilders uit Nederland, de Freiheitspartei van Oostenrijk, het Vlaams Belang, de Lega Nord uit Italië, SNS van Slovakije, en de SD uit Zweden hier deel zouden willen van uitmaken. Om een groep in het EP te kunnen maken moet men minimum 25 parlementsleden hebben uit zeven landen. Volgens de peilingen zouden de genoemde partijen inderdaad minstens 1 zetel halen, en het Front National als sterkste partij van Frankrijk 23.

info: http://www.electio2014.eu/fr/pollsandscenarios/polls

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Wil Rusland echt een tweede front openen?

Volgens Michel Hofman, de stafchef van het Belgisch leger, moet Europa zich dringend voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland. Wie vrede wil, bereidt zich best voor op een…

Print Friendly, PDF & Email

Washington heeft belang bij opblazen Russische dreiging

Eind vorige week waarschuwde president Biden voor een Russische invasie die “elk ogenblik” kan plaatsvinden. “Amerikaanse burgers zouden nu moeten vertrekken” zo klonk het vanuit het Witte Huis, waarna…

Print Friendly, PDF & Email

Over de misdaden van het Westen in Afghanistan en de ellende die achterblijft…

De vlucht van de NAVO-troepen uit Afghanistan en de ellende die ze achterlaten zijn slechts het (voorlopige?) laatste hoofdstuk in een verwoestend verhaal dat op 11 september 2001 begon.…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×