Europa stuurt aan op burgeroorlog in Palestina

In plaats dat Europa Israël zou dwingen om eindelijk de VN-resoluties uit te voeren wordt nog maar eens de druk verhoogd op Arafat én het Palestijnse volk. In ruil daarvoor zou Sharon geen extra-juridische executies (gerichte moordaanslagen) mogen uitvoeren en zou het Israëlische leger zich uit de “Palestijnse gebieden” (ter verduidelijking uit zone A – enkel de Palestijnse steden – welke Israël, volgens de Oslo-akkoorden, nooit meer mocht bezetten moeten terugtrekken).

De illegale bezetting van de Palestijnse gebieden, sinds 1967, mag blijven duren. De volksopstand tegen die onmenselijke bezetting moet stoppen. De Palestijnen wordt gevraagd het door het internationaal recht als wettig erkend verzet tegen een (brutale) bezetter op te geven – niet in ruil voor erkenning van zijn rechten, noch voor de realisatie ervan, maar enkel in ruil voor eventuele gesprekken met een Israëlische eerste minister die meer dan duidelijk heeft gemaakt dat hij niet wil praten over vrede.

Dit EU-standpunt is geen bemiddeling voor vrede, maar is aansturen op een burgeroorlog onder de Palestijnen. Zo zouden de Palestijnsen elkaar uitroeien. Dan hoeft Sharon dit niet meer te doen en wordt de zionistische (racistische) droom vervuld: een joodse staat zonder Palestijnen.

Onze Eerste Minister Verhofstadt en onze Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel verdedigen géén democratie, géén Internationaal Recht, géén respect voor de mensenrechten, maar staatsterrorisme! En dit in de naam van de strijd tegen terreur en vóór vrede!

Waarom moet de Kach beweging van Kahane niet ontmanteld worden? Of de fundamentalistische, racistische Shas-partij? Waarom blijven België en de EU steun verlenen aan premier Ariel Sharon, die verantwoordelijk is voor de slachtpartij in Sabra en Shatila (1982) de massamoord in Qibya (1953) en het vermoorden van de oorlogsgevangenen in Gaza en de Sinaï in 1956 en 1967? Waarom eisen België en de EU niet dat de illegale kolonies in de bezette gebieden ontmanteld zouden worden? Waarom geen sancties tegen Israël opdat het zou stoppen met het stelen van Palestijnse grond?

Waarom erkent Europa niet de Palestijnse staat in de Westbank en de Gazastrook, zoals die werd uitgeroepen in 1988 en erkend door 90 landen? Zo zou het druk kunnen zetten op het Israëlisch beleid om eindelijk werk te maken van een duurzame vrede zoals de VN het voorschrijven.

Waarom geen sancties tegen Israël dat racistische wetten uitgevaardigd heeft, dat een Apartheid heeft uitgebouwd, dat de Palestijnse bevolking reeds jarenlang terroriseert en elke dag besteelt? dat het Internationaal Recht blijft negeren? dat als een echte fascistische regering de Palestijnse burgerbevolking uithongert en daarbovenop nog bombardeert. Eén miljoen Palestijnen in de Gazastrook achter prikkeldraad onder stroom: het moderne concentratiekamp van 2001.

Het nieuwe Europa waarin onze Eerste Minister Verhofstadt de eigen principes van de EU niet meer verdedigt? Zoals:

  • “Verklaring van Brussel”, november 1973, waarin gesteld wordt dat een grondgebied niet door geweld mag verkregen worden; Israël moet zich terugtrekken uit de Bezette Gebieden; er moet rekening gehouden worden met de legitieme rechten van de Palestijnen.
  • De EG-“Verklaring van Venetië” (1980), waarbij wordt gesteld dat de Palestijnen hun recht op zelfbeschikking volledig moeten kunnen uitoefenen.

Als dit de nieuwe politieke cultuur is, dan is het meer dan duidelijk dat politici nooit een echte vrede zullen brengen. In de naam van de vrede en de strijd tegen het terrorisme steunen onze ministers de extreemrechtse oorlogsmisdadiger Sharon én zullen ze alzo de wereldvrede in gevaar brengen.

(Uitpers, januari 2002)

* Vandecan Myriam

EMail: Codip@skynet.be of Sabra-shatila@skynet.be

Website Codip: users.skynet.be/bk291253/codip.htm of www.sabra-shatila.be

(Visited 2 times, 1 visits today)
Deel dit artikel

Visited 62 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook