Euroleaks Campagne

Op 14 maart maakt Yannis Varoufakis de geluidsbanden bekend van de vergaderingen van de Eurogroep waar hij in het zand heeft moeten bijten.
U weet het vast nog wel: toen de Regering van Syriza met Tsipras aan de macht kwam was er hoop, veel hoop dat het soberheidsbeleid kon worden doorbroken. Dat pakte anders uit. Er was géén solidariteit van de sociaal-democraten, en de pogingen van Varoufakis om met theoretische uitleg de ministers van financiën tot betere gedachten te brengen, mislukten. Je kon zo goed het Zweedse volkslied zingen, zo zei hij.
Er is heel veel te zeggen over de democratie en de openheid van de Europese besluitvorming. Maar de Eurogroep spant de kroon. Zuiver juridisch bekeken, bestaat die niet eens. Besprekingen zijn geheim, en het gaat er vaak hard aan toe.
Syriza heeft inmiddels de verkiezingen verloren en de vraag naar haar verantwoordelijkheid verdeelt de linkerzijde. Varoufakis heeft Diem25 opgericht, een Europese politieke beweging. In Griekenland is er ook een partij, Mera25, in oppositie tegen de regering, uiteraard, maar ook tegen Syriza.
Het is om helderheid te verschaffen over de besprekingen van 2015 in de Eurogroep, dat Varoufakis van de geluidsbanden een transcriptie en een vertaling heeft gemaakt.
Ze worden op 14 maart e.k. bekend gemaakt op: https://euroleaks.diem25.org
Niet te missen! Iedereen zal kunnen horen wie wat heeft gezegd en hoe de ministers met elkaar omgaan. Een unicum!

Print Friendly, PDF & Email

Visited 387 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook