Binnen het laatste ‘reddingsplan‘ voor Griekenland dat het voorbije weekend voorgesteld werd zat een nieuw element vervat. Het werd door Duitsland in de laatste rechte lijn als het ware uit de hoed getoverd. Te privatiseren Griekse bezittingen ter waarde van 50 miljard euro dienden ondergebracht tte worden in een fonds dat gevestigd was in… Luxemburg! En dit is geen grap.
Alexis Tsipras heeft het urenlang trachten tegen te houden maar Berlijn hield er mordicus aan vast. De Grieken hebben het uiteindelijk moeten slikken nadat ze wat punten en komma’s hadden kunnen verplaatsen. Het fonds zit nog steeds in het plan, het gaat nog steeds om 50 miljard euro maar het zal een nieuw onafhankelijk fonds zijn dat door Europa beheerd zal worden. Niet vanuit Luxemburg maar wel vanuit Athene zelf.
Het Duitse consultancybedrijf Roland Berger is toonaangevend in Duitsland en werkt al jaren samen met en voor de Duitse regering. Op 24 oktober 2011 organiseerde het bedrijf in zijn kantoren in Londen een diner voor toonaangevende internationale ondernemers, staatslieden, financiers en investeerders. De bedoeling was om de economische crisis in Griekenland en de mogelijke gevolgen daarvan te bespreken. Tijdens het diner werd het “Eureca Project” voorgesteld. Het toonde veel overeenkomsten met de Treuhandanstalt. Dat was het agentschap dat na de hereniging van Duitsland Oost-Duitse ondernemingen privatiseerde. Het agentschap ontfermde zich over de herstructurering en verkoop van om en nabij 8.500 zogenaamde Volkseigene Betriebe (VEB’s), firma’s die in de Duitse Democratische Republiek staatseigendom waren.
Binnen het “Eureca Project” zouden Griekse publieke activa (banken, vastgoed, diensten, telecommunicatie, havens…) voor een totale waarde die op 125 miljard euro werd geschat samengevoegd worden en verkocht aan een holding in Luxemburg. Die holding zou beheerd worden door de EU die de activa zou privatiseren. Griekenland zou met de opbrengst zijn eigen schuldpapieren van Europa kunnen terugkopen en de schuldratio van Griekenland zou op die manier van 145% naar 88% terugvallen. Tegen eind 2025 zou Griekenland ook de eventuele meerwaarde die uit de privatisering zou voortvloeien kunnen incasseren om nog openstaande schulden verder af te betalen. Mocht de opbrengst echter minder dan 125 miljard bedragen diende het land het tekort zelf bij te passen mits dat tekort niet meer dan 30% van het BBP zou bedragen.
Het ‘Eureca Project’ werd toen uiteindelijk niet gelanceerd omdat er bezorgdheid heerste over de mogelijke reactie van de banken en markten bij de ‘onorthodoxe‘ manier waarop de privatisering zou doorgevoerd worden.
Het plan herrees dit weekend dan plotseling in een lichtjes gewijzigde versie. Het nieuwe “idee” van Dr. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, bestond eruit “waardevolle activa in Griekenland ter waarde 50 miljard euro” samen te brengen in een fonds in Luxemburg. Dat fonds zou met de opbrengsten ervan de schuldeisers – waaronder Duitsland – afbetalen.
Het fonds zou volgens het niet-officiële communiqué van de Eurogroep het «Institution for Growth» in Luxemburg zijn. Het communiqué vermeldde enkele interessante details echter niet. Bijvoorbeeld dat het «Institution for Growth» een in mei 2014 opgerichte dochteronderneming is van KfW, de Duitse staatsontwikkelingsbank. In feite werd het in mei 2014 door de KfW in samenspraak met de toenmalige Griekse regering in Luxemburg opgericht. Een ander detail dat het communiqué niet vermeldde is dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van het «Institution for Growth» Dr. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën heet.
Kortom, Dr. Schäuble bood Griekenland twee alternatieven aan: ofwel zich terugtrekken uit de euro en humanitaire hulp ontvangen, ofwel Duitsland openbaar bezit ter waarde van 50 miljard euro overhandigen dat het dan kon verkopen om zichzelf terug te betalen.
© Francis Jorissen, 2015