27 October 2023

EU voor meer humanitaire slachting

De Europese Unie is het eens geworden rond de vaststelling dat de humanitaire toestand in Gaza uit de hand loopt. Maar wordt er iemand met de vinger gewezen, is er een schuldige? Blijkbaar niet; erzou wel best wat ruimte komen om humanitaire bijstand toe te staan. Een oproep om een einde te maken aan deze slachting, kan er niet van af.

Tenslotte zijn de kopstukken van de EU een na een hun volle steun aan Israël gaan betuigen,. De staat Israël heeft het recht zich te verdedigen, aldus de mantra. Alsof er niets voorafging aan 7 oktober 2023 ;  56 bezettingsjaren met alle wreedheden vandien, tellen niet mee.

Even een beetje oplappen, als het kan aub een humanitaire passage, waarna de slachting kan verder gaan tegen die Palestijnen die niet willen begrijpen dat ze weg moeten.

Eretz Israel

Want daar komt het voor de Israëlische leiders van vandaag op aan: grondgebied vrijmaken voor annexatie. Een stapje naar de droom van Eretz Israël, Groot Israël, op het grondgebied van wat generaties geleden nog Palestina was, met Palestijnen. De bevolking van Gaza bestaat voor 80 % uit vluchtelingen, mensen die al eerder uit hun woningen waren verdreven. Dat moet 100 % worden.

Blijft nog over Oost-Jeruzalem en de westelijke Jordaanoever met zijn Palestijnse enclaves tussen de kolonisten. In Oost-Jeruzalem zijn de voorbije decennia ook al veel Palestijnen weggejaagd, soms letterlijk uit hun woning verdreven.

Op de westelijke Jordaanoever zijn de kolonisten de voorbije weken druk bezig met het innemen van heuvels bewoond door Bedoeïenen. Om duidelijk te maken dat ze moeten opkrassen, worden regelmatig enkele Palestijnen vermoord, dat jaagt de rest schrik aan.

Hamas heeft de wreedheid begaan mensen in een wagen koelbloedig dood te schieten, de Israëlische overheid verspreidt daar een video over. Zoiets gebeurt regelmatig op de bezette Jordaaoever inzittenden van een wagen doodschieten. En om te laten zien dat het hun ernst is, schieten de kolonisten, meestal bijgestaan door militairen, de dag nadien ook nog op de rouwstoet.

Het is overduidelijk waar de extreem-rechtse leiders van Israël naartoe willen: Eretz Israel, met zo weinig mogelijk Palestijnen. De Palestijnen die de Israëlische moorden overleven, moeten maar naar de Sinai, Jordanië of elders, waar er al zoveel zijn.

De EU is met haar humanitaire hypocrisie ronduit medeplichtig aan de uitvoering van dat plan.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 14 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×