INTERNATIONALE POLITIEK

EU neemt Big Brother-richtlijn aan, negeert industrie en burgers

Het Europees Parlement heeft op 14 december 2005 in Straatsburg een richtlijn aangenomen die de grootste surveillance-databank ter wereld als gevolg zal hebben, dewelke alle communicaties binnen de EU zal opvolgen. “Vanaf vandaag moeten alle EU burgers gevolgd en gecontroleerd worden zoals de eerste de beste misdadiger”,  zegt Pieter Hintjens, voorzitter van de FFII (Foundation for a free Information Infrastrcuture).

De Richtlijn over de Bewaring van Gegevens werd aangenomen met 378  tegen 197 stemmen, na een deal tussen de Raad en de leiders van de twee grootste groepen in het Parlement, de EPP-ED (conservatieven) en  de PSE (socialisten). De rapporteur voor de richtlijn, Alexander 
Alvaro (liberalen) liet uit protest zijn naam van het rapport verwijderen.

Jonas Maebe van de FFII zegt: “De richtlijn eist onder andere het  bijhouden van de afzender en bestemmeling van elke mail die je verzendt, de bron en het doel van elk telefoongesprek, en je locatie tijdens de volledige duur van elk mobiel telefoongesprek. Bovendien vermeldt de richtlijn niet wie voor al dit bijhouden moet betalen, wat de interne telecommunicatiemarkt ernstig zal verstoren.”

“Hierbij komt nog dat de richtlijn geen rekening houdt met hoe Internetprotocollen functioneren. Bij telefonie via het Internet is het bijhouden van die gegevens bijvoorbeeld in het algemeen onmogelijk zonder in alle gegevenspakketjes te gaan kijken. De reden is dat dergelijke verbindingen niet noodzakelijk via een centrale server gebeuren die de noodzakelijke boekhouding kan doen. En dan heb je nog technieken zoals “tunnelen” (VPN’s) die het simpelweg onmogelijk maken om naar de inhoud te kijken”, voegt hij toe.

De verzamelde gegevens kunnen beschikbaar gemaakt worden zonder speciale bevelschriften te vereisen, en zonder beperking tot een bepaald soort misdaad. Er zal geen onafhankelijke toetsing zijn, evenmin als extra privacy- of veiligheidsmaatregelen. De gegevens zullen worden bijgehouden voor periodes gaande van zes maanden tot eender welke duur waarvan de Commissie door een lidstaat overtuigd kan worden. Afgezien van Groen! stemden alle Belgische partijen radicaal voor het invoeren van deze algemene surveillance van alle
burgers.

Hartmut Pilch van de FFII besluit: “Dit resultaat bewijst dat we steeds waakzaam moeten zijn en vanaf het begin aan elke relevante richtlijn moeten werken. Op dit moment dreigt bijvoorbeeld ook de geplande IPRED2 richtlijn, die eveneens unaniem door de industrie en
de burgerrechtenbeweging verworpen wordt, iedereen die door een octrooi verrast wordt als crimineel te bestempelen.”

(Uitpers, nr. 71, 7de jg., januari 2006)


Achtergrondinformatie:

* Stemanalyse van de Belgische en Nederlandse Europarlementariërs:
   http://www.ffii.be/bigbrother

* Overzicht van de gevolgen van de belangrijkste amendementen
   http://www.ffii.org/~jmaebe/dataret/plen1/summary.pdf

* Nederlandse video stream van de plenaire sessie van vandaag
   http://media.vrijschrift.org/ep_vote_datared_051214_nl.wmv

* Video stream in de oorspronkelijk taal van de plenaire sessie
   http://media.vrijschrift.org/ep_vote_datared_051214_or.wmv

* Bewaring van gegevens: wetgevende worstenmachine in overdrive
   http://wiki.ffii.org/DataRet0512En

* Nieuws, opinies over en analyses van de richtlijn
   http://wiki.dataretentionisnosolution.com

* Permanente link naar dit persbericht
   http://wiki.ffii.org/DataRetPr051214Nl

Contact:
Dieter Van Uytvanck
dieter @ vrijschrift.org
+31 6 275 879 10

Laatste bijdrages

Bayrou, dan toch

Het zou geen verrassing mogen zijn, en toch: François Bayrou heeft eindelijk een van zijn twee dromen gerealiseerd, hij is premier van Frankrijk. De andere droom: president. Maar voorlopig…

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×