7 October 2021

EU-fracties, let op uw schapen

De EVP is hier al vaker op de vingers getikt voor het doen en laten van sommige van haar leden in het Europarlement. Nu de Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orban zelf opstapte, is er al één ergernis minder. Maar het moet niet altijd de EVP zijn, ook het liberale Renew Europe en de fractie van Socialisten en Democraten hebben boter op hun hoofd.

Hallo Verhofstadt

In de Pandora Papers botsen we op naam van Andrej Babis, de premier van de Tsjechische Republiek. Dat hoeft niemand te verbazen, Babis heeft als premier en via EU-fondsen zijn bedrijf Agrofert gespijsd en zijn mediarijk uitgebreid. Volgens de Pandora Papers heeft Babis via offshore bedrijven 19 miljoen euro versluisd om er in de buurt van het Franse Cannes het Chateau Bigaud mee te kopen. Babis zegt niets illegaal te hebben gedaan. Wel heeft hij verzuimd die bezitting te melden bij zijn aanstelling in een openbaar ambt.

Diezelfde Babis was ook prominent aanwezig op de “demografische conferentie” in Boedapest van zijn vriend Viktor Orban met wie hij zeer goed opschiet. Beide zijn rechtse populisten die elkaars afkeer van migranten delen. Orban kwam de voorbije dagen trouwens zijn collega Babis in zijn campagne voor de verkiezingen van deze vrijdag en zaterdag steunen.

Babis werd premier met zijn partij ANO die in het Europarlement deel uitmaakt van de fractie Renew, geleid door Guy Verhofstadt. Vanuit die fractie is het stil rond Babis.

Hallo Socialisten

De Tsjechische sociaaldemocraten hebben Babis mee aan de macht geholpen. Zij dreigen nu bij de verkiezingen onder de drempel van 5 % te vallen en dus uit het parlement te verdwijnen.

In Roemenië heeft de PSD, de “Sociaaldemocratische Partij”, de liberale regering van premier Florin Citu ten val gebracht. Die PSD heeft zelf jarenlang geregeerd en heeft zich toen vooral in het internationaal nieuws gewerkt met corruptie en aanvallen op corruptiebestrijders. Terloops ook met een door de reactionaire Orthodoxe kerk gesteund referendum tegen homorechten.

Die PSD hoopt verkiezingen te kunnen uitlokken om weer aan de macht te komen. Zo mogelijk samen met een nieuwe nationalistische partij, de Alliantie voor Roemeense Eenheid, opgericht door een vroegere leider van de PSD. Dit zou neerkomen op een conservatief bondgenootschap. Maar bij de fractie van Socialisten en Democraten in het Europarlement, is het stil.

Hey, EVP

Al is Fidesz weg, de EVP gaat nog lang niet vrijuit. Prominent lid Silvio Berlusconi blijft er met zijn verder smeltende Forza Italia toch maar voor zorgen dat uiterst-rechts een virtuele meerderheid heeft. De Lega en de Fratelli d’Italia hebben volgens peilingen elk rond 20 %, Forza zorgt er met zijn enkele percenten voor dat ze aan een meerderheid komen. Voor de EVP geen probleem.

Zoals het ook geen probleem is dat de Kroatische en Bulgaarse partners samen met uiterst-rechts scheep gingen. Of de Spaanse PP met Vox. En wat met de Sloveense premier Janez Jansa die helemaal de toer van zijn collega en vriend Orban opgaat.

Maar zoals toenmalig EVP-voorzitter Wilfried Martens me ooit zei: het komt erop aan de grootste te zijn. Kieskeurig was hij niet en is men bij de EVP nog altijd niet.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 148 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×