Ethiopië kraakt

De regionale tegenstellingen zetten de Ethiopische eenheid met de dag meer onder druk. Nadat het deze zomer tot zware spanningen kwam tussen de regering in Addis Abeba en de Oromo’s, beval het federale Hogerhuis de regering nu alle banden met de overheid van de regio Tigre te verbreken.

De voor augustus voorziene parlementsverkiezingen waren wegens de coronacrisis uitgesteld. Tigre hield op 9 september toch regionale verkiezingen, waarbij het regerende TPLF (Tigre Volksbevrijdingsfront) 189 van de 190 zetels haalde.

Dat TPLF kwam in 1991 na een jarenlange opstand tegen de militaire dictatuur aan de macht. Het beheerste de Ethiopische politiek tot twee jaar geleden, toen Abiy Ahmed, Oromo, premier werd. Abiy kreeg in 2019 de Nobelprijs oor de Vrede omdat hij verzoening in het land bracht. Niet voor lang dus.

Sindsdien klagen de leiders van Tigre dat hun regio oneerlijk wordt behandeld. Ze klagen erover dat in de strijd tegen corruptie vooral Tigranen worden geviseerd en dat ze uit belangrijke posten worden verwijderd. Het TPLF heeft al gedreigd met afscheuring van Ethiopië.

Oromo

Deze zomer kwam het in Addis Abeba en andere steden met een grote Oromo bevolking, tot zware incidenten waarbij honderden doden vielen. Die braken uit na de moord op de populaire zanger Hachulu Hundessa. De Oromo’s maken ongeveer 40 % van de bevolking uit, maar voelen zich erg gediscrimineerd.

Abiy Ahmed, Oromo, werd twee jaar geleden premier na massaal protest tegen de ongelijkheden in Ethiopië. Veel Oromo’s vinden dat de premier veel te weinig doet om hun positie te verbeteren.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 27 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Verder ..

×