7 February 2021

Estland en zijn Russen

Estland heeft na de jongste crisis, waarbij uiterst-rechts uit de regering verdween, een liberale premier, Kaja Kallas, die vindt dat de etnische Russen “beter geïntegreerd moeten worden”. Het is een netelige kwestie, vooral voor haar regeringspartner, de ook al liberale Centrumpartij, die veel stemmen haalt bij die Russen -30 % van de bevolking van 1,3 miljoen.

Presidente Kersti Kaljulaid had Kallas, van de liberale “Hervormingspartij”, vorige maand als premier aangewezen nadat premier Jüri Ratas van de Centrumpartij was opgestapt. Die partij was betrokken bij een corruptieschandaal, maar het was ook een gelegenheid om de samenwerking met de uiterst-rechtse EKRE te verbreken. Ratas was premier geweest sinds 2016. De liberalen hadden in maart 2019 de verkiezingen gewonnen, maar Ratas regeerde verder met een conservatieve partij en de EKRE. Nu stapte hij in een coalitie met de liberalen.

Uiterst-rechts had in de vorige regering 5 belangrijke portefeuilles. Mart Helme zat op Binnenlandse Zaken, zijn zoon Martin Helme op Financiën. EKRE wou een referendum om grondwettelijk vast te leggen dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw kan, maar na de regeringscrisis van vorige maand, heeft het parlement dat weggestemd. Estland kent het samenwoningcontract, niet het huwelijk.

Estisch leren

Kallas wil de Russische minderheid beter integreren. Ze vind dat dit onder meer moet gebeuren via onderwijs en opvoeding, met o.m. het aanleren van Estisch vanaf de kinderkribben. De etnische Russen hebben onderwijs in eigen taal, maar dat hindert volgens Kallas de jonge Russen om gelijke kansen te hebben in economie en administratie. In de streek van het stadje Narva zijn etnische Russen in de meerderheid, in de hoofdstad Tallinn schat men dat meer dan 40 % Russisch als voertaal heeft.

De coalitiepartner, de Centrumpartij, is wel de geliefkoosde partij van die Russen. Ze haalt steevast meer dan de helft van die Russische stemmen, soms tot 80 %. Haar samenwerking met de erg anti-Russische EKRE lag op dat vlak wel moeilijk. De Hervormingspartij heeft vragen bij de samenwerking tussen de Centrumpartij en de partij ‘Verenigd Rusland’ van de Russische president Vladimir Poetin.

Zie ook:

 

Uiterst-rechts, nu ook Estland

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 106 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×