INTERNATIONALE POLITIEK

Escalatie in kruitvat Kosovo

Image

Mitrovica, ergens middenin de Balkan, zorgt al jaren voor spanning. Nu weer, de Servërs die er wonen dulden geen Albaneestalige Servische ordehandhavers, Servië wil 1000 manschappen naar die regio sturen. De Kosovaarse premier Albin Kirtu is niet geneigd tot toegevingen. Er wordt met vuur gespeeld in een van de vele kruitvaten van de Balkan.

Eerst was er de ruzie over de nummerplaten van auto’s uit dit noordelijk stukje Kosovo waar vooral Serviërs wonen, rond 40.000. Daarover kwam er vorige maand een compromis waarbij Servië beloofde geen Servische nummerplaten meer uit te reiken aan de Serviërs van Kosovo. Servië erkent Kosovo nog altijd niet als een onafhankelijke staat, daarin min of meer gesteund door enkele Europese staten die met eigen separatismes worstelen, zoals Spanje.

In de regio Mitrovica wordt al weken een campagne tegen de Kosovaarse overheid gevoerd, de lokale politie staakt en bewoners hebben barricades opgeworpen om Servische politie en ambtenaren te weren. Albaneestalige politieagenten en ook manschappen van de EU-toezichter Eulex, zijn aangevallen. Pristina zegt dat maffiagroepen veel invloed hebben in Mitrovica, maar dat geldt voor gans Kosovo.

Kurti

Zowel VS als EU, de “sponsors” van Kosovo, tonen zich de jongste tijd geïrriteerd door de houding van premier Kurti en diens regering. Kurti wordt meestal omschreven als een “linkse nationalist”; de jongste tijd is hij vooral dat laatste.

De onrust in Mitrovica is ook een reactie op acties van de regering om het status-quo, de feitelijke autonomie van de Servische regio, te doorbreken. Kurti werd premier na de verkiezingszege van zijn partij Vetëvendosje! (Zelfbeschikking) die ijvert voor de eenheid van Kosovo met Albanië.

In Den Haag heeft het Speciale Gerechtshof Kosovo vrijdag Salih Mustafa tot 26 jaar veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij was een commandant van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UCK) eind vorige eeuw. Hij is schuldig bevonden aan foltering en moord op gevangenen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Belgrado herdenkt Navo-bommen

In Belgrado is het Navo-bombardement van 25 jaar geleden herdacht waarin 16 medewerkers van Belgrado TV omkwamen. Dat bombardement is onder meer door Amnesty International gecatalogeerd als een oorlogsmisdaad.…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo bij EU en VS op slecht blaadje

De Kosovaarse premier Albin Kurti is momenteel kop van jut in Washington en Brussel. Zowel VS als EU verwijten hem zijn koppigheid in de relaties met de Servische minderheid…

Print Friendly, PDF & Email

Kleine oorlog in ‘Servisch’ Kosovo

In een noordelijk deel van Kosovo, waar vier gemeenten een Servische meerderheid hebben, is de spanning alweer te snijden. Bij ernstige incidenten tussen Servische betogers en Navo-militairen, zijn al…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×