Escalatie in kruitvat Kosovo

Mitrovica, ergens middenin de Balkan, zorgt al jaren voor spanning. Nu weer, de Servërs die er wonen dulden geen Albaneestalige Servische ordehandhavers, Servië wil 1000 manschappen naar die regio sturen. De Kosovaarse premier Albin Kirtu is niet geneigd tot toegevingen. Er wordt met vuur gespeeld in een van de vele kruitvaten van de Balkan.

Eerst was er de ruzie over de nummerplaten van auto’s uit dit noordelijk stukje Kosovo waar vooral Serviërs wonen, rond 40.000. Daarover kwam er vorige maand een compromis waarbij Servië beloofde geen Servische nummerplaten meer uit te reiken aan de Serviërs van Kosovo. Servië erkent Kosovo nog altijd niet als een onafhankelijke staat, daarin min of meer gesteund door enkele Europese staten die met eigen separatismes worstelen, zoals Spanje.

In de regio Mitrovica wordt al weken een campagne tegen de Kosovaarse overheid gevoerd, de lokale politie staakt en bewoners hebben barricades opgeworpen om Servische politie en ambtenaren te weren. Albaneestalige politieagenten en ook manschappen van de EU-toezichter Eulex, zijn aangevallen. Pristina zegt dat maffiagroepen veel invloed hebben in Mitrovica, maar dat geldt voor gans Kosovo.

Kurti

Zowel VS als EU, de “sponsors” van Kosovo, tonen zich de jongste tijd geïrriteerd door de houding van premier Kurti en diens regering. Kurti wordt meestal omschreven als een “linkse nationalist”; de jongste tijd is hij vooral dat laatste.

De onrust in Mitrovica is ook een reactie op acties van de regering om het status-quo, de feitelijke autonomie van de Servische regio, te doorbreken. Kurti werd premier na de verkiezingszege van zijn partij Vetëvendosje! (Zelfbeschikking) die ijvert voor de eenheid van Kosovo met Albanië.

In Den Haag heeft het Speciale Gerechtshof Kosovo vrijdag Salih Mustafa tot 26 jaar veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij was een commandant van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UCK) eind vorige eeuw. Hij is schuldig bevonden aan foltering en moord op gevangenen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 200 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook