15 January 2023

Erdogan voert Navo-druk op

De Turkse regering zegt zwaar te tillen aan een incident in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daar heeft een Koerdische groep een pop opgehangen die de Turkse president Erdogan voorstelt. De Zweedse regering vindt die actie “een daad van sabotage” tegen het Zweedse Navo-lidmaatschap. Ankara heeft Zweden gewaarschuwd dat de tijd dringt om te voldoen aan de Turkse voorwaarden om zijn fiat te geven voor toetreding van Zweden tot de Navo.

Kiesstrijd

Stockholm zegt de afspraken van vorig jaar met Turkije over die voorwaarden te zullen naleven. Maar het Zweedse parlement heeft zes maanden nodig om nieuwe wetten inzake terrorisme goed te keuren. Ankar geeft zoveel tijd niet. Zweden moet klaar zijn tegen de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen, wellicht in mei.

Zweden liet eerder verstaan dat sommige Turkse eisen niet kunnen ingewilligd worden, vooral die over de uitlevering van tientallen vluchtelingen die in Zweden leven. De Zweedse regering beklemtoont wel dat “Zweden geen terrein is voor terroristische organisaties”. De Koerdische PKK staat er al lang genoteerd als een “terreurbeweging”.

Stockholm gaat ervan uit dat Ankara mede onder druk van de Navo zelf, het Zweedse –en Finse – lidmaatschap uiteindelijk zal goedkeuren. Maar gezien de electorale hitte in Turkije is dat een gok. De Navo heeft de goedkeuring van de 30 lidstaten nodig om nieuwe leden toe te laten. Ook Hongarije laat de goedkeuring aanslepen, maar het is vooral Turkije dat ronduit dwars ligt.

Gewillig

De Navo is doorgaans zeer gewillig tegenover Turkse eisen en gedragingen. Navo-kringen waren twee jaar geleden wel erg boos over de aankoop van Russische raketten. Maar Navo-lidstaat Turkije kan zonder probleem een deel van Cyprus bezetten, oorlog voeren in Libië, Irak en vooral Syrië – met het inzetten van jihadistische militanten. Het nam in 2020 zeer actief deel aan de oorlog van Azerbeidzjan tegen Armenië. En het voert momenteel een zeer dreigende zenuwoorlog tegen Navo-buur Griekenland.

Intussen ziet het er steeds meer naar uit dat de Turkse ‘justitie’ de vooral Koerdische partij HDP als “terreurbeweging” zal verbieden, zodat ze niet kan deelnemen aan de verkiezingen later dit jaar.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×