Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Erdogan, Netanyahu en Hitler

Image

De Turkse president Recep Erdogan heeft het nieuw gehaald grote titels gehaald door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te vergelijken met Hitler. En door de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen als nazi-praktijken te bestempelen. Helemaal nieuw was dat niet, drie jaar geleden zei die Netanyahu spottend dat Erdogan hem om de drie uur een Hitler noemt. En van genocide gesproken, zei Netanyahu deze keer, het is Erdogan die en genocide uitvoert tegen de Koerden. Maar ondanks al die grove verwijten, blijft Turkije intussen goede zaken doen met Israël.

Broeders

Het leek nochtans kortgeleden beter te gaan tussen die twee. Ze ontmoetten elkaar bij de VN in september en hadden het toen over verbeterende relaties. Erdogan kondigde zelfs aan dat de Israëlische premier een bezoek zou brengen aan Turkije. Dat zit er wellicht niet meer in. Na de slachtpartij die Hamas op 7 oktober aanrichtte, stond Erdogan aanvankelijk achter Israël, maar na twee weken Israëlische slachtpartijen keerde het tij.

Met zijn jongste uitspraak over Netanyahu-Hitler scoort Erdogan heel goed bij de eigen achterban en bij het Turkse publiek in het algemeen. Het medeleven met de Palestijnen is er zeer sterk, net als in de Arabiscche wereld. Vandaar dat de Arabische regeirngen voorzichtig zijn in hun relaties met Israël, zonder evenwel de Palestijnen effectief bij te springen. De Arabische Liga vergadert wel, maar dat is eerder om zichzelf te bewijzen dat ze nog bestaat. Meer niet.

Erdogan lijkt met zijn Hitler-uitspraak in scherp contrast te staan met die Arabische leiders. Hij wordt daarin gepromoot door de Qatari zender Al Jazeera die zelden een onvertogen woord over de Turkse president uit. Zowel Qatar als Erdogan hebben meer dan goede banden met de Moslim Broeders – waarvan Hamas een vertakking is.

Handel

Maar ondanks de straffe uitspraken zijn de relaties van Turkije met Israël minder gespannen dan het lijkt. Metin Cihan, een Turkse journalist die in 2020 Turkije verliet om niet achter de tralies te belanden, wijst al weken met o.m. cijfers over vrachtvervoer op de blijvende sterke commerciële banden van Erdogans omgeving, onder wie Erdogans zoon Baru, met Israël.

Mustafa Cemerci, stichter van de Partij van de Grote Unie (BBP), een bondgenoot van Erdogans AKP, roept op tot een boycot van Israël, maar levert onder meer kabels. Limak Holding, nauw verbonden met de regering, levert brandstof voor Israëlische gevechtsvliegtuigen. Turkije blijft ondanks Erdogans uitspraken met Erdogans zegen dagelijks staal en olie leveren, aldus de journalist.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

DE MESTHOOP VAN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID

“De boeren boeren behoeven niet te schrijven”. Met die slagvaardige zin voorzag de grote dichter Lucebert in de cyklus De Dieren der Demokratie (1951) profetisch de aanpak van de…

Print Friendly, PDF & Email

Biden en elektrische auto’s

Net zoals in de EU dreigen in de VS klimaatmaatregelen geslachtofferd te worden op electorale berekeningen. In wat volgt laten we even terzijde in hoeverre elektrische auto’s een doelmatig…

Print Friendly, PDF & Email

In Guatemala gaat de kromme rechtspraak door

Koffers met 122 miljoen Quetzales Oktober 2020. Het Speciaal Parket tegen Straffeloosheid van het Openbaar Ministerie (FECI) voerde onder leiding van voormalig openbaar aanklager Juan Francisco Sandoval een operatie…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

Stay Connected

You May Also Like

Category

×