Erdogan, Khashoggi de Koerden

Wat hebben het ontslag van VS-minister van Defensie James Mattis, de Turkse president Erdogan en de moord op journalist Jamal Khashoggi met elkaar te maken? Veel. Dat VS-president Donald Trump zijn troepen terugtrekt uit Syrië, is gewoon een cadeau aan Erdogan om in ruil zijn goede Saoedische vrienden met rust te laten.
Erdogan wil zo veel mogelijk halen uit de moord in Istanboel op Khashoggi. Hij liet druppelsgewijs details los om de druk op de Saoedische kroonprins Mohamed Ben Salman op te voeren. Dat zint Trump niet, want hij wil kost wat kost de Saoedische heersers sparen, om diverse redenen. Onder meer om de olieprijzen onder controle te houden en om het zogenaamde vredesplan ten nadele van de Palestijnen door te drukken.
De Turkse president wil zijn VS-collega wel tegemoet komen, maar wil daar een prijs voor. Op de G20 top in Buenos Aires bracht hij de gevraagde uitlevering van zijn vijand Fethullah Gülen, die in de VS verblijft, ten berde. Trump nam het in beraad. Maar wat Erdogan vooral wil, is de vrije hand tegen nog grotere vijanden, de Koerden. Voor hij de terugtrekking van de VS-troepen aankondigde, belde Trump nogmaals met Erdogan.
Die zal in ruil dan de Saoedische prins ontzien. Erdogan chanteert de Saoedi’s die Trump chanteren en het zijn de Koerden die het gelag betalen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 256 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.