Erdogan drijft jacht op Koerden op

Servië gaat mogelijk een Koerdische politicus aan Turkije uitleveren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist van Stcokholm de uitlevering van 33 Koerden in ruil voor zijn fiat voor het Zweedse Navo-lidmaatschap. Het Turkse leger bereidt een nieuw offensief voor tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Bij de westerse bondgenoten van Erdogan blijft het opvallend stil.

Navo

Ecevit Piroglu, een Koerdische politicus, zit al een jaar in een Servische gevangenis in afwachting van een beslissing op 3 juni over uitlevering. Ankara beschuldigt hem van terrorisme. Hij was actief bij de acties van 2013 in het Gezi Park in Istanboel. Een lokale actie tegen bouwplannen groeide toen, door de repressie, uit tot een actie tegen Erdogans autoritair beleid. Andere beklaagden in die zaak zijn onlangs tot zeer zware straffen veroordeeld. Piroglu wordt ook beschuldigd van nauwe contacten met de Koerdische beweging in het noorden van Syrië.

Stockholm zit intussen verveeld met Erdogans eis 33 Koerden uit te leveren die in Turkije zouden moeten terechtstaan voor lidmaatschap van de Koerdische PKK, en dus zijn het volgens Ankara terroristen. Erdogan eist die uitlevering samen met de opheffing van het embargo op wapenleveringen aan Turkije. Alleen als daaraan wordt voldaan, wil hij het Turks veto tegen Zweeds lidmaatschap van de Navo laten varen.

In Zweden verzetten links, een groot deel van de regerende sociaaldemocraten en Liberalen zich tegen elke uitlevering. In Zweden leven rond 100.000 koerden, acht van hen zijn parlementslid. Een van de geviseerden is een onafhankelijk parlementslid, Aminh Kakabaveh. Zij zegde de minderheidsregering van premier Magadelan Andersson steun toe in ruil voor Zweedse steun aan de Koerden in Syrië.

Syrië

Die Koerden zijn dan weer volop in het vizier van het Turkse leger. De Turkse Veiligheidsraad zette vorige week het licht op groen voor een nieuwe militaire operatie “om de grenzen van Turkije te beveiligen tegen terreur”. Met andere woorden, om de Syrische Koerden te verdrijven uit het noorden van Syrië.

Ankara rekent er ongetwijfeld op dat de Navo-bondgenoten, VS voorop, dat gedogen nu ze Turkije nodig hebben voor de uitbreiding van de Navo. Washington nam het totnogtoe voor de Syrische Koerden op omdat zij erg nodig zijn in de strijd tegen het nog steeds actieve Daesh (IS).

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 434 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook