INTERNATIONALE POLITIEK

Erdogan drijft jacht op Koerden op

Image

Servië gaat mogelijk een Koerdische politicus aan Turkije uitleveren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist van Stcokholm de uitlevering van 33 Koerden in ruil voor zijn fiat voor het Zweedse Navo-lidmaatschap. Het Turkse leger bereidt een nieuw offensief voor tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Bij de westerse bondgenoten van Erdogan blijft het opvallend stil.

Navo

Ecevit Piroglu, een Koerdische politicus, zit al een jaar in een Servische gevangenis in afwachting van een beslissing op 3 juni over uitlevering. Ankara beschuldigt hem van terrorisme. Hij was actief bij de acties van 2013 in het Gezi Park in Istanboel. Een lokale actie tegen bouwplannen groeide toen, door de repressie, uit tot een actie tegen Erdogans autoritair beleid. Andere beklaagden in die zaak zijn onlangs tot zeer zware straffen veroordeeld. Piroglu wordt ook beschuldigd van nauwe contacten met de Koerdische beweging in het noorden van Syrië.

Stockholm zit intussen verveeld met Erdogans eis 33 Koerden uit te leveren die in Turkije zouden moeten terechtstaan voor lidmaatschap van de Koerdische PKK, en dus zijn het volgens Ankara terroristen. Erdogan eist die uitlevering samen met de opheffing van het embargo op wapenleveringen aan Turkije. Alleen als daaraan wordt voldaan, wil hij het Turks veto tegen Zweeds lidmaatschap van de Navo laten varen.

In Zweden verzetten links, een groot deel van de regerende sociaaldemocraten en Liberalen zich tegen elke uitlevering. In Zweden leven rond 100.000 koerden, acht van hen zijn parlementslid. Een van de geviseerden is een onafhankelijk parlementslid, Aminh Kakabaveh. Zij zegde de minderheidsregering van premier Magadelan Andersson steun toe in ruil voor Zweedse steun aan de Koerden in Syrië.

Syrië

Die Koerden zijn dan weer volop in het vizier van het Turkse leger. De Turkse Veiligheidsraad zette vorige week het licht op groen voor een nieuwe militaire operatie “om de grenzen van Turkije te beveiligen tegen terreur”. Met andere woorden, om de Syrische Koerden te verdrijven uit het noorden van Syrië.

Ankara rekent er ongetwijfeld op dat de Navo-bondgenoten, VS voorop, dat gedogen nu ze Turkije nodig hebben voor de uitbreiding van de Navo. Washington nam het totnogtoe voor de Syrische Koerden op omdat zij erg nodig zijn in de strijd tegen het nog steeds actieve Daesh (IS).

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Politieraid tegen Koerdische zenders

Een reactie na inval in Denderleeuw Wil men in West-Europa de Koerdische democratische stem definitief de mond snoeren? Is er ooit enig bewijs geleverd van gevaar voor terroristische activiteiten…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe start voor de pro-Koerdische beweging: HDP wordt HEDEP

De pro-Koerdische HDP-partij, die de democratische en Koerdische oppositie in Turkije verenigt, veranderde tijdens haar vierde congres haar naam in HEDEP. Voor de basis is de continuïteit verzekerd, maar…

Print Friendly, PDF & Email

Turkije bombardeert Noord-Syrië

Niet alleen in en rond Gaza laait het geweld op. Een week voor de inval van Hamas in Israël lanceerde het Turkse leger een militaire operatie in het noorden…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×