Emiraten, ambities met gaten

Het gaat sjeik Mohammed Ben Zayed, de feitelijke machthebber van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), niet voor de wind. Er is natuurlijk de virusepidemie die een zware slag toebrengt aan Emirates en Etihad, de twee luchtvaartmaatschappijen waarmee de Emiraten het luchtruim willen beheersen. Die epidemie draagt ook bij tot de instorting van de olieprijs waar de VAE erg afhankelijk van blijft. Tot overmaat van ramp gaat het niet goed met de imperiale ambities van de Emiraten.

Moslim Broeders

Met een vat olie aan 25 of meer dollar maken de heersers van Verenigde Arabische Emiraten nog wel winst, maar dat perkt hun ambities in. Sjeik bin Zayed is immers zeer ambitieus. Hij wil van de Emiraten een hoofdspeler maken in de Arabische wereld.
Hij doet dat samen met kroonprins Mohammed Ben Salman van Saoedi-Arabië – bondgenoot, maar tevens rivaal. Ze hebben samen gepoogd het superrijke Qatar aan zich te onderwerpen, maar dat is totnogtoe mislukt.
Qatar, dat is een bastion van de in Abu Dhabi en Riad gehate Moslim Broeders. Qatar en die Broeders kunnen volop rekenen op het Turkije van Erdogan. Die laatste is de plannen van de VAE aan het dwarsbomen in Libië.

Haftar

De Emiraten zijn de belangrijkste sponsors in geld en wapens van generaal Haftar. Die zette een jaar geleden vanuit het oosten een aanval in op Tripoli, daarin ook gesteund door Rusland en met de zegen van Frankrijk (Total heeft daar belangen). De regering in Tripoli leek weerloos overgeleverd aan Haftar, zijn leger, de milities die hem steunen en Russische huurlingen.
Maar begin dit jaar wierp Erdogan zich in de strijd. Hij stuurde duizenden manschappen en vele duizenden huurlingen gerekruteerd onder de jihadisten inj het noordwesten van Syrië. Hij leverde moderne tanks en vooral zeer gesofistikeerde drones en luchtafweergeschut. Daarmee heeft het kamp van Tripoli onder Turkse leiding de troepen van Haftar al uit minstens drie steden kunnen verdrijven. Het valt op dat de Turken de posities van de Russische huurlingen sparen. Erdogan wil Poetin in Libë voorlopig niet teveel voor de voeten lopen.
De Emiraten zullen meer dan een tandje moeten bijsteken om het tij in Libië te keren. Ze zouden nu van plan zijn Egypte op grotere schaal in te schakelen. De Egyptische leider Sissi is in de strijd tegen de Moslim Broeders – die hij van de macht heeft verdreven – een zeer loyale, en goedbetaalde, bondgenoot van de Saoedische kroonprins en van sjeik van Abu Dhabi.

Jemen

Tegelijk zijn de Emiraten aan het afdruipen in Jemen waar ze samen met de Saoedi’s 5 jaar geleden een offensief startten tegen de Houthi’s. Die laatste boekten de jongste tijd enkele successen toen ze een offensief van de Saoedische coalitie afsloegen.
Het botert bovendien niet tussen Saoedi’s en Emiraten, ze staan meer en meer lijnrecht tegen elkaar. De Emiraten steunen in Aden de zuidelijke separatisten tegen de door de Saoedi’s gesteunde regering van president Hadi. De Southern Transitional Council (STC), de zuidelijke separatisten die Aden controleren, waarschuwden enkele dagen geleden voor een oorlog met huurlingen betaald door de Saoedi’s. Die zouden Aden willen heroveren voor rekening van Hadi.
De Emiraten zijn daarnaast niet te spreken over de samenwerking tussen de Saoedi’s en Islah, een soennitische partij die de Jeminitische tak is van de Moslim Broeders. De Saoedi’s zoeken nu in de eerste plaats bondgenoten om hun eigen grondgebied te beschermen tegen de Houti’s die vorig jaar met een raketaanval een deel van de Saoedische olieproductie stillegden.

Hoorn

De Emiraten hebben ook voet aan de grond in de Hoorn van Afrika. Onder meer in Djibouti, maar daar liep het twee jaar geleden mis toen Djibouti de haveninstallaties nationaliseerde die in handen waren van een maatschappij uit de Emiraten. De VAE trachten ook hun invloed te behouden in Soedan waar ze het regime van Bashir steunden en kunnen rekenen op invloed binnen het “nieuwe” regime dat er vorig jaar kwam na een volksopstand.
De Emiraten bakken nu zoete broodjes met Somaliland, een van Somalië afgescheiden internationaal niet erkende ‘staat’ met een belangrijke haven, Berbera. De Emiraten willen zo ook Somalië straffen dat de relaties op nul zette nadat in een toestel van de Emiraten 9 miljoen dollar werd gevonden bestemd voor opposanten. De VAE verwijten Somalië vooral dat het goede banden heeft met Qatar.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 403 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook