INTERNATIONALE POLITIEK

Embargo tegen Irak gaat twaalfde jaar in

Het embargo tegen Irak zal zijn 12de jaar ingaan in 2002! Op 17 januari 2002 zal het 11 jaar geleden zijn dat de Golfoorlog in al zijn hevigheid losbarste. Doelbewust werden toen die doelen gebombardeerd die van levensbelang waren voor de overleving van de Iraakse bevolking, met als achterliggende idee het embargo als sluitstuk te kunnen laten fungeren om Irak klein te krijgen. Met een duivelse voorbedachtheid werd getracht middels de bombardementen het moreel van de Iraakse bevolking te breken!

De bewuste genocide die middels het embargo tegen het Iraakse volk al bijna 12 jaar lang wordt gepleegd, heeft al zowat 2 miljoen doden opgeleverd en dat onder de auspiciën van de Verenigde Naties! De zwakkeren in de samenleving zijn de eerste slachtoffers, kinderen, ouderen, zieken …!

Nog steeds voeren de VS en hun Britse marionetten geregeld bombardementen uit op (burger!)doelen in Irak, waarbij nog steeds de meest schadelijkste wapens uit de menselijke geschiedenis worden aangewend. Meer bepaald munitie/bommen met verarmd uranium! De gevolgen daarvan zullen zich nog duizenden jaren laten voelen op wereldschaal. Deze wapens waarbij gebruik wordt gemaakt van Verarmd Uranium zijn ondertussen niet alleen aangewend tegen Irak, maar ook nog tegen het voormalige Joegoslavië en inmiddels tegen Afghanistan!

De VS beschouwen Irak als een gevaar voor zichzelf omdat Irak met Saddam Hoessein vast besloten blijft in zijn verzet tegen de uitbuitingspolitiek van de V.S. Irak vervult daarenboven in de regio maar ook voor andere Derde Wereldlanden een voorbeeldfunktie in het verzet tegen de wereldhegenomie van de V.S. !

In plaats van dat Irak door de knieën ging na de Golfoorlog en een decenium lang totaal embargo, slaagde Irak er in om het embargo te laten barsten. Het embargo leverde de V.S. nog niets op. Irak slaagde er in om gaten te slaan in het opgelegde isolement. De relaties met andere landen zoals Syrië werden inmiddels danig verbeterd, Rusland tracht zijn relatie met Irak op te schroeven en blokkeerde binnen de permanente veiligheidsraad de plannen voor een hernieuwd “slim-embargo”. Een heruitgave van het reeds in 1996 ingestelde “Olie voor Voedsel Programma”, dat enerzijds het embargo meer legitimiteit naar de wereldbevolking toe tracht te geven, maar dat anderzijds een vernuftige verderzetting van de genocidepraktijken tegen Irak verbergt.

Dan is er nog de misdadige tweestandaarden politiek van de V.S. in het Midden-Oosten ten overstaan van de Palestijnen. Het Israëlisch staatsterrorisme tegen de Palestijnen gaat met V.S. steun over naar een regelrechte oorlog. Israël wordt alle mogelijke VS-steun toegezegd in de onderdrukking van het Palestijnse Volk, terwijl Irak al sinds 1998 behalve het embargo dat al dodelijk genoeg is, met de regelmaat van een klok met bombardementen wordt bedacht.

Na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001, werd Irak samen met Somalië, Syrië, Jemen, Libië, Iran en Noord Korea op een zwarte lijst geplaatst door oorlogsheer Bush en Co.

Onder de noemer van de strijd tegen het terrorisme werd Afghanistan onder bommen (met Verarmd Uranium) bedolven omdat Afghanistan een belangrijke stap vormt naar de oliegebieden aan de Kaspische zee. De regeringspolitiek van de VS heeft niets vandoen met strijd tegen terrorisme, maar met hun hoofdbekommernis het beheersen van de olie- en gasrijkdommen in de wereld.

Irak vormt in die overheersing een belangrijke schakel en om die schakel te kunnen overheersen, slijpen de VS-militaristen opnieuw hun wapens waarbij Irak een voor hun belangrijk doelwit vormt. De oorlogsheren in de VS dringen aan op een nieuw militair avontuur tegen Irak maar het is nog een zoeken naar de wijze waarop een aanval op Irak kan worden gepresenteerd naar coalitiepartners en dat dan zeer speciaal naar de directe buurlanden van Irak. Bush probeert een basis te maken, om Irak te kunnen aanvallen; het anthrax-verhaal moet in dat verband ook beoordeeld worden. Met de verplichting opleggen voor het toelaten van nogmaals wapeninspecteurs op zijn grondgebied provoceert de V.S. Irak.

Het nieuwe jaar, 2002, betekent voor Irak nieuwe oorlogsdreiging, na al bijna 12 jaar ongebroken weerstand. Steun verlenen aan Irak is nu dan meer dan de voorgaande jaren een keiharde noodzaak!

SOS Kinderen Irak roept, op de drempel van de jaarwisseling, op tot ondersteuning van haar activiteiten, in het belang van de wereldvrede die nu meer dan ooit bedreigd wordt door de militaristen uit het Witte Huis.

SOS Kinderen Irak roept op tot opzetten en deelname aan een (Europese)

anti-oorlogsbeweging! We moeten er ons van bewust zijn, dat er zich een verschrikkelijke drama dreigt te gaan voltrekken, dat zich dreigt te gaan uitstrekken over de gehele wereldbevolking. Het Iraakse volk staat in de frontlijn van een zich steeds verder oprukkend dodelijk gevaar, dat nu onder leiding staat van de V.S.! Steun aan het Iraakse volk betekent steun geven aan de wereldvrede!

(Uitpers, januari 2002)

* Luk Brusselaers
Voorzitter SOS Kinderen Irak
WebSite: www.irak.be
Tel.: + 31 – (0)114 – 690433 E-mail: lukbrusselaers@cs.com

Solidariteitsreis (plus medische missie) naar Irak april 2002!
(informatie via SOS Kinderen Irak)

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Rechtvaardigheid en ‘Westerse waarden’

Het bloedvergieten in Israël en in Gaza is zinloos. Daarnaast zijn er twee tragische vaststellingen: de Palestijnse bevolking zinkt verder weg in etnische zuiveringen en genocide en wat gemeenzaam…

Print Friendly, PDF & Email

Waarom we niets van de Oriënt begrijpen –

en waarom we dat wel zouden moeten doen. De auteur (°1940) is een voormalig VRT-journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten, een regio die hij ruim een halve eeuw op de…

Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse oorlogen hebben sinds 9/11 minstens 38 miljoen mensen op de vlucht gejaagd

Volgens het “War Costs”-project van het Watson Institute bij de Brown University in de VS hebben de “Wars on Terror” voor zeker 38 miljoen vluchtelingen gezorgd. Verleden jaar, in…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×