Elysée vervalst video

Medewerkers van de Franse president Emmanuel Macron verspreidden vorig jaar een vervalste video om Macrons veiligheidschef Alexandre Benalla uit de wind te houden. Een andere video, onthuld door de krant Le Monde, had laten zien hoe Benalla op 1 Mei betogers had afgetuigd. Benalla is moeten opstappen, maar later bleek dat het Elysée hem zo lang mogelijk in bescherming nam. Hij reisde maandenlang rond met een diplomatiek paspoort.
Benalla was op 18 juli vorig jaar in opspraak gekomen na de onthulling van de beelden van, 1 Mei. De dag daarop heeft het Elysée een illegaal bekomen video van de politie bewerkt met andere beelden over geweld van betogers en die op een anoniem twitteraccount geplaatst. Die video moest de indruk wekken dat Benalla slechts reageerde op geweld.
Die vervalsing werd georkestreerd door de naaste medewerker van Macron, Ismaël Emelien. Die laatste heeft zeer onlangs aangekondigd dat hij het Elysée verlaat voor nieuwe horizonten. Hij had aan politieonderzoekers begin dit jaar verklaard dat hij absoluut had willen vermijden dat de video met hem in verband werd gebracht. Hij wou immers geen vragen van de pers krijgen waarom het Elysée Benalla beschermt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 342 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook