INTERNATIONALE POLITIEK

Elitair wantrouwen moet worden doorbroken

Indien wij ons nageslacht, toch onze eerste zorg(!), een mooie en leefbare wereld willen nalaten, dan is dat alleen mogelijk via vruchtbare samenwerking wereldwijd.

Daarvoor zal eerst het elitaire wantrouwen, ‘het volk is niet bij machte zichzelf te besturen’, doorbroken moeten worden. Nederland zou daartoe de aanzet kunnen geven, door het bestel ter discussie te stellen. Alleen daardoor is het vertrouwen in de politiek te herstellen en kan de macht bij het volk komen te liggen, wat het begrip ‘democratie’ toch impliceert.

Voor het welslagen van dit baanbrekende vertrouwensproces zijn de media, in het bijzonder het alziend tv-oog, onontbeerlijk. Als wij ons nageslacht een mooie en leefbare wereld willen nalaten, dan zullen wij onze hoop dan ook niet moeten vestigen op de Haagse particratie, maar op de Hilversumse mediacratie. Daarvoor zullen de omroepen wel een beroep moeten doen op andere smaakmakers dan de gebruikelijke.

(Uitpers nr. 126, 12de jg., december 2010)

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

De herschepping van de democratie

You May Also Like

×