Eerlijke wereldhandel

Ik geef nog maar eens Lucas Catherine gelijk in zijn artikel [Oxfam en Palestijnse producten (aflevering 2) in Uitpers nr. 82 van januari 2007] over eerlijke wereldhandel en het gebruik van tussenpersonen.

Met paternalisme zijn de Palestijnen zeker niet gediend .Zwak ook het antwoord van Oxfam WW in verband met dat Palestijns bier. Zelf al zowat 25 jaar wereldwinkelier moet ik weer beschaamde kaken lijden bij dergelijke standpunten.Van beschaamde kaken gesproken. De eindejaarscampagne 2006 van Oxfam WW pakte net als vorig jaar uit met bekende gezichten om de campagne kracht bij te zetten. Op zich heb ik niets tegen bekende gezichten die er hun schouders onder zetten.

Ik heb wel zware kritiek dat men na Inbev-beheerder J.L Dehaene in 2005 nu uitpakt met o.a Guy Verhofstadt en andere politiekers als promotoren van de eerlijke wereldhandel. Het is ongepast en getuigt van grenzeloze naïviteit om met dergelijke mensen uit te pakken die niet voor eerlijke wereldhandel maar integendeel in de praktijk gaan voor de totale vrijmaking van de kapitalistische markt zonder enige belemmering en invloed van sociale bewegingen of vakbonden.

Noel Vanglabeke

(Uitpers, nr. 83, 8ste jg., februari 2007)

Deel dit artikel

Visited 108 Times, 1 Visit today