INTERNATIONALE POLITIEK

Een zonnepaneel, code geel

Image

Het was even opschrikken: China heeft ons in de tang met zonnepanelen. Aldus de alarmerende opening van het VRT-journaal. We kunnen ons gelukkig prijzen dat er bij de VRT waakzame geesten zijn om ons te waarschuwen voor het enorme gevaar dat dreigt. Namelijk dat Xi Jinping ons, Europa, op de knieën kan dwingen door de mechanismen van onze zonne-energie platte leggen.

Hersenspoelers

Chinese investeringen in Europese havens en strategische bedrijven. Covid dat mogelijk uit een labo in Wuhan kwam. TikTok dat onze jeugd komt hersenspoelen. Huawei dat onze smartphone en onze geest zou binnendringen. Ali Baba dat ons wil verslaven aan nog meer goedkope spullen. En nu dus de zonnepanelen – al vaker in verband gebracht met de verdrukking van de Oeigoeren.

Vanwaar ineens die zoveelste opwarming van het “gele gevaar”? Dat werd in vorige generaties meestal gekoppeld aan het alsmaar groeiend aantal Chinezen. Nu ze in China echter met het probleem van de snelle vergrijzing zitten, wordt overgeschakeld naar nieuwe schrikbeelden. China’s soft power.

TikTok zit nog altijd in het vizier van de jagers op geel gevaar. Vooral in de VS zetten politici op zoek naar aandacht, de campagne verder. Ze zijn ongerust, want een kwart van de TikTok gebruikers zegt TikTok als voornaamste nieuwsbron te hebben. Dat is slechts nieuws voor de ‘mainstream media’ die dat zien als concurrentie in het hersenspoelen – en het binnenhalen van reclame.

In Europa melden boekhandelaars intussen tevreden dat de sectie Book-Tok veel jongeren naar de boekenwinkels drijft, aangespoord door discussies op TikTok over nieuwe en oude werken. In Frankrijk zijn de bioscoopuitbaters stomverbaasd door de massale toeloop van jongeren voor de film ‘Le Consentement’. Die brengt het wrange verhaal van een 14-jarig meisje met een pedofiel, een verhaal waarover jongeren op TikTok zeer bewogen discussiëren. De betrokken hashtag is 25 miljoen keer aangeklikt.

Zon en gas

Nu dus de zonnepanelen. De waarschuwingen over Chinese dominantie in die markt doen al een tijdje de ronde; het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde anderhalf jaar geleden voor te grote afhankelijkheid.

Niet omdat Xi met een knop onze energiebevoorrrading zou kunnen lamleggen, maar vooral omdat bij voorbeeld een pandemie zoals de coronacrisis de bevoorrading in panelen kan verstoren. Aangezien de snel groeiende behoefte aan meer zonnepanelen, dreigen die afhankelijkheid van China, en dus de risico’s, nog toe te nemen. Daarom moeten er meer zonnepanelen elders worden geproduceerd, aldus het IEA.

Handboek

Maar er zijn Chinese militaire handboeken met plannen om via een ingreep op onze zonne-energie Europa grondig te verlammen, leren we dank zij de VRT. Dat zal wel, er zijn ongetwijfeld ook Chinese militaire handboeken voor een kernoorlog, zoals die er ook bij de Navo zijn. Of liggen de kernwapens in Kleine Brogel daar zonder handleiding.

Waarom ineens dat paniekerig gedoe op VRT? Het is nochtans geen komkommertijd, integendeel. Spelen hier economische motieven, of politieke? Is het een aansporing om meer energie te steken in Europese projecten? Goed zo.

Of moet op tijd en stond even herinnerd worden aan onze “afhankelijkheid” van China, met als voorbeeld onze afhankelijkheid van Russisch gas? Daarbij gaat men even voorbij aan het feit dat het wel Duitsland was dat onder druk van de VS weigerde de kraan van NordStream open te draaien en dat het niet de Russen zijn die NordStream 1 en 2 hebben opgeblazen. Toeval dat vooral Washington er bij Duitsland zo sterk op aandringt de banden met China op een lager pitje te zetten?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

TikTok mikpunt van concurrenten

Ook schuldig aan informatie over Gaza De concurrenten van TikTok zijn opgetogen. Het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft een belangrijke stap gezet om TikTop uit de VS…

Print Friendly, PDF & Email

Chinese fooien voor Vlaams en Eigen Belang

Een Chinese spion vraagt een politicus van het Vlaams Belang, Frank Creyelman, om ene rapport te schrijven over de nieuwe EU-voorzitter, Charles Michel. Wat voor een man is dat,…

Print Friendly, PDF & Email

TikTok, daar is het ‘gele gevaar’ weer

TikTok is schadelijk voor de westerse beschaving, want de Chinese communisten verzamelen zo allerlei geheimen. Zo lijkt het toch als we de propagandamachines mogen geloven. Er wordt geen enkele…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×