Een zonnepaneel, code geel

Het was even opschrikken: China heeft ons in de tang met zonnepanelen. Aldus de alarmerende opening van het VRT-journaal. We kunnen ons gelukkig prijzen dat er bij de VRT waakzame geesten zijn om ons te waarschuwen voor het enorme gevaar dat dreigt. Namelijk dat Xi Jinping ons, Europa, op de knieën kan dwingen door de mechanismen van onze zonne-energie platte leggen.

Hersenspoelers

Chinese investeringen in Europese havens en strategische bedrijven. Covid dat mogelijk uit een labo in Wuhan kwam. TikTok dat onze jeugd komt hersenspoelen. Huawei dat onze smartphone en onze geest zou binnendringen. Ali Baba dat ons wil verslaven aan nog meer goedkope spullen. En nu dus de zonnepanelen – al vaker in verband gebracht met de verdrukking van de Oeigoeren.

Vanwaar ineens die zoveelste opwarming van het “gele gevaar”? Dat werd in vorige generaties meestal gekoppeld aan het alsmaar groeiend aantal Chinezen. Nu ze in China echter met het probleem van de snelle vergrijzing zitten, wordt overgeschakeld naar nieuwe schrikbeelden. China’s soft power.

TikTok zit nog altijd in het vizier van de jagers op geel gevaar. Vooral in de VS zetten politici op zoek naar aandacht, de campagne verder. Ze zijn ongerust, want een kwart van de TikTok gebruikers zegt TikTok als voornaamste nieuwsbron te hebben. Dat is slechts nieuws voor de ‘mainstream media’ die dat zien als concurrentie in het hersenspoelen – en het binnenhalen van reclame.

In Europa melden boekhandelaars intussen tevreden dat de sectie Book-Tok veel jongeren naar de boekenwinkels drijft, aangespoord door discussies op TikTok over nieuwe en oude werken. In Frankrijk zijn de bioscoopuitbaters stomverbaasd door de massale toeloop van jongeren voor de film ‘Le Consentement’. Die brengt het wrange verhaal van een 14-jarig meisje met een pedofiel, een verhaal waarover jongeren op TikTok zeer bewogen discussiëren. De betrokken hashtag is 25 miljoen keer aangeklikt.

Zon en gas

Nu dus de zonnepanelen. De waarschuwingen over Chinese dominantie in die markt doen al een tijdje de ronde; het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde anderhalf jaar geleden voor te grote afhankelijkheid.

Niet omdat Xi met een knop onze energiebevoorrrading zou kunnen lamleggen, maar vooral omdat bij voorbeeld een pandemie zoals de coronacrisis de bevoorrading in panelen kan verstoren. Aangezien de snel groeiende behoefte aan meer zonnepanelen, dreigen die afhankelijkheid van China, en dus de risico’s, nog toe te nemen. Daarom moeten er meer zonnepanelen elders worden geproduceerd, aldus het IEA.

Handboek

Maar er zijn Chinese militaire handboeken met plannen om via een ingreep op onze zonne-energie Europa grondig te verlammen, leren we dank zij de VRT. Dat zal wel, er zijn ongetwijfeld ook Chinese militaire handboeken voor een kernoorlog, zoals die er ook bij de Navo zijn. Of liggen de kernwapens in Kleine Brogel daar zonder handleiding.

Waarom ineens dat paniekerig gedoe op VRT? Het is nochtans geen komkommertijd, integendeel. Spelen hier economische motieven, of politieke? Is het een aansporing om meer energie te steken in Europese projecten? Goed zo.

Of moet op tijd en stond even herinnerd worden aan onze “afhankelijkheid” van China, met als voorbeeld onze afhankelijkheid van Russisch gas? Daarbij gaat men even voorbij aan het feit dat het wel Duitsland was dat onder druk van de VS weigerde de kraan van NordStream open te draaien en dat het niet de Russen zijn die NordStream 1 en 2 hebben opgeblazen. Toeval dat vooral Washington er bij Duitsland zo sterk op aandringt de banden met China op een lager pitje te zetten?

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 291 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×