Een reportage in het (voormalige?) Oostblok

Nick Hannes, Red Journey, uitg. Lannoo, Tielt, 2009, 144 blz€ 29,95

In 1991 hield de Sovjet-Unie op te bestaan. In 2007 besloot fotograaf Nick Hannes (° Antwerpen, 1974) een reis van een jaar te maken door het voormalige Oostblok. Voormalig mag, zoals in de titel van dit stuk, wel worden gevolgd door een vraagteken want voor wie er ooit is geweest, die weet dat hij terecht komt in een wereld die zeer verschillend is gebleven van onze westerse wereld.

We kennen Nick Hannes al jaren, zijn samen een paar keer in Koerdistan (Turkije en Noord-Irak geweest) en in 2005 ook in Rusland, Armenië, Georgië en Ka zakstan. Het lijdt weinig twijfel dat Nick Hannes in die laatste landen het idee heeft opgedaan om meer van het Oostblok te gaan bekijken. We kennen Nick Hannes ook als een voortreffelijk fotograag, één van de beste die er hier zijn als het op reportages aan komt. Het resultaat van zijn één jaar durende reis is dit uitstekende fotoboek. Uiteraard gaat het in dit boek enkel om een selectie van de foto’s die hij heeft genomen. De terminologie van de beoordeling van foto’s is ons totaal vreemd. We mogen echter zeker wel zeggen dat elke foto in dit boek een pareltje is.

Alhoewel Nick Hannes ook beslagen is in de politiek, heeft hij de begeleidende teksten over de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa overgelaten aan Salvatore di Rosso. Zij het wel dat ze uitsluitend in het Engels zijn. De hoofdzaak zijn echter wel de schitterende foto’s.

Wie de kans heeft moet absoluut naar het Fotomuseum Provincie Antwerpen (Waalsekaai, 47, 2000 Antwerpen; www.fotomuseum.be) gaan, waar tot 13 september een selectie van zijn werk tentoon gesteld wordt onder dezelfde titel als het boek: Red Journey. Een absolute aanrader.

(Uitpers, nr. 111, 10de jg., juli-augustus 2009)

U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:

en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!

De link:

http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=890177&refsource=uitpers

Print Friendly, PDF & Email
Over Paul Vanden Bavière

Paul Vanden Bavière (°1944) is historicus en journalist. Hij werkte een 30-tal jaar in de gedrukte pers als journalist gespecialiseerd in buitenlandse politiek. Vooral het Midden-Oosten, waarover hij ook enkele boeken publiceerde. Toen de media veel te veel “mainstream” – d.w.z. gezagsgetrouw – en commercieel werden, richtte hij met enkele mensen in 1999 Uitpers, het eerste Nederlandstalig webzine voor Internationale politiek, op met de bedoeling weerwerk te bieden aan de mainstream media (MSM).