INTERNATIONALE POLITIEK

Een eitje uit Agbogbloshie

Image
Agbogbloshie (wikimedia.commons)

Eet geen eitje van eigen kippen in een brede straal rond Zwijndrecht, want die zijn giftig. Nog wel niet zo giftig als een kippenei in Agbogbloshie, een buurt bij de Ghanese stad Accra, want daar bevat een ei 200 keer de in Europa toegestane dosis dioxine. Agbogboshie wordt dan wel al jaren de meest vervuilde plek van de wereld genoemd.

Je oude smartphone

Waarom Agbogbloshie zo vervuild is? Omdat ze daar onder meer grote ladingen smartphones, tabletten, laptops en dergelijke uit elkaar halen. Daar kinderhanden veel fijnere vingers hebben, wordt wat werk grotendeels uitgevoerd door kinderen. Niet alleen in Ghana, maar in minstens 15 andere landen halen kinderen elektronische afval leeg. En omdat dit de gezondheid fel kan schaden, slaat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) alarm.

De cijfers in de waarschuwing van de WHO doen duizelen. Het gaat om echte tsunami, aldus de WHO, die voor 2019 het cijfer van bijna 54 miljoen ton elektronisch afval meldt. Een zesde daarvan wordt volgens de regels verzameld en gerecycleerd. De rest, 45 miljoen ton, komt in plaatsen als Agbosbloshie en in kinderhanden terecht. Daar wordt jaarlijks minstens 40.000 ton uit Noord-Amerika en Europa gedumpt. Rond 80.000 mensen (over-) leven van het werk dat die afval hen verschaft.

Niet gezond

Dat is allemaal al lang gekend, maar desondanks wordt het probleem elk jaar groter – en bedreigender voor de gezondheid van miljoenen volwassenen en kinderen. Agbogbloshie is slechts klein bier vergeleken bij de site Guiyu in China waar tot 150.000 mensen, onder wie talrijke kinderen, op 52 km² afval verwerken. Andere landen op de lijst zijn Egypte, Nigeria, Bangladesh, de Filippijnen, Vietnam, Thailand, Mexico, Uruguay…

Een ander rapport, van de Internationale Arbeidsorganisatie en Unicef, had het eerder deze maand over 160 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar die gedwongen zijn om te werken, van wie bijna 20 miljoen in industriële sectoren, waaronder die verwerking van elektronische afval.

Bij dat werk komen erg gevaarlijke stoffen en procédé’s kijken,zoals lood, kwik, cadmium, nikkel, chroom, dioxines enz., in totaal rond 1000 verschillende, vrij. Daaronder heel wat kankerverwekkende materies die ook de hersenen, de nieren, de schildklieren aantasten. Tel daar nog rond 13 miljoen jonge vrouwen met kinderen of toekomstige kroost bij. Plus enorm veel fijnstof dat daarbij vrijkomt en jaarlijks meer dan 600.000 kinderen doodt.

Hoogtijd om dat probleem aan te pakken, aldus het WHO. Maar op de reünie van de G7 is dat alvast niet aangeraakt.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Duitsland als grote Europese lijder

Mario Dragi heeft bij de EU-Commissie een rapport afgeleverd over de stand van de Europese economie. De gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank bevestigt in zijn rapport wat…

Print Friendly, PDF & Email

Palestina — Geen uitweg uit de oorlog 

Terwijl de Israëlische vernietigingsoorlog in Gaza voort zijn gezapige gangetje gaat en, in de schaduw ervan verborgen, de bezetting annex kolonisatie van de Westoever in Jenin en Tulkarm in…

Print Friendly, PDF & Email

Geruisloos naar een nucleair Armageddon?

Terwijl het nucleair ontwapeningsregime op apegapen ligt, werken kernwapenmachten in sneltempo aan de modernisering en sinds kort ook aan de uitbreiding van hun nucleaire arsenalen. In een context van…

Print Friendly, PDF & Email
Samizdat Geschiedenis van de Russische ondergrondse

You May Also Like

×