19 June 2021

Een eitje uit Agbogbloshie

Eet geen eitje van eigen kippen in een brede straal rond Zwijndrecht, want die zijn giftig. Nog wel niet zo giftig als een kippenei in Agbogbloshie, een buurt bij de Ghanese stad Accra, want daar bevat een ei 200 keer de in Europa toegestane dosis dioxine. Agbogboshie wordt dan wel al jaren de meest vervuilde plek van de wereld genoemd.

Je oude smartphone

Waarom Agbogbloshie zo vervuild is? Omdat ze daar onder meer grote ladingen smartphones, tabletten, laptops en dergelijke uit elkaar halen. Daar kinderhanden veel fijnere vingers hebben, wordt wat werk grotendeels uitgevoerd door kinderen. Niet alleen in Ghana, maar in minstens 15 andere landen halen kinderen elektronische afval leeg. En omdat dit de gezondheid fel kan schaden, slaat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) alarm.

De cijfers in de waarschuwing van de WHO doen duizelen. Het gaat om echte tsunami, aldus de WHO, die voor 2019 het cijfer van bijna 54 miljoen ton elektronisch afval meldt. Een zesde daarvan wordt volgens de regels verzameld en gerecycleerd. De rest, 45 miljoen ton, komt in plaatsen als Agbosbloshie en in kinderhanden terecht. Daar wordt jaarlijks minstens 40.000 ton uit Noord-Amerika en Europa gedumpt. Rond 80.000 mensen (over-) leven van het werk dat die afval hen verschaft.

Niet gezond

Dat is allemaal al lang gekend, maar desondanks wordt het probleem elk jaar groter – en bedreigender voor de gezondheid van miljoenen volwassenen en kinderen. Agbogbloshie is slechts klein bier vergeleken bij de site Guiyu in China waar tot 150.000 mensen, onder wie talrijke kinderen, op 52 km² afval verwerken. Andere landen op de lijst zijn Egypte, Nigeria, Bangladesh, de Filippijnen, Vietnam, Thailand, Mexico, Uruguay…

Een ander rapport, van de Internationale Arbeidsorganisatie en Unicef, had het eerder deze maand over 160 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar die gedwongen zijn om te werken, van wie bijna 20 miljoen in industriële sectoren, waaronder die verwerking van elektronische afval.

Bij dat werk komen erg gevaarlijke stoffen en procédé’s kijken,zoals lood, kwik, cadmium, nikkel, chroom, dioxines enz., in totaal rond 1000 verschillende, vrij. Daaronder heel wat kankerverwekkende materies die ook de hersenen, de nieren, de schildklieren aantasten. Tel daar nog rond 13 miljoen jonge vrouwen met kinderen of toekomstige kroost bij. Plus enorm veel fijnstof dat daarbij vrijkomt en jaarlijks meer dan 600.000 kinderen doodt.

Hoogtijd om dat probleem aan te pakken, aldus het WHO. Maar op de reünie van de G7 is dat alvast niet aangeraakt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 102 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×