Een dreun voor Poetin

Acht drones die Moskou binnendringen, de oorlog aan de muren van het Kremlin. Een aanval van Oekralne, aldus Moskou zonder enige aarzeling. Kiev ontkent, al zou dat nogal een exploot zijn moesten die drones inderdaad door Oekraïne zijn afgestuurd. Want die drones zijn een dreun op het hoofd van agressor Poetin.

Ja, waarom niet Oekraïne dat dagelijks een veelvoud van dat soort drones krijgt te verwerken, met Kiev op diezelfde dag bovenaan de lijst. Wie zou het de Oekraïeners kwalijk kunnen nemen, ook al wil Washington dat soort acties op Russische bodem afweren. Officieel althans.

Maar wie heeft het meeste baat bij die aanval, die eerder symbolisch is. Wie komt daar geschonden uit? Zeker president Vladimir Poetin die al meer dan een jaar zo zwaar vernederd wordt door de Oekraïense weerstand. Kiev viel niet zoals gehoopt, terreinwinst ging gepaard met uiterst zware Russische verliezen. De hulp van fascistische milities, van de misdadige benden van de Tsjestjeense chef Ramzan Kadyrov en van de “privémilitie” Wagner, hebben niet gebaat.

Ziedend

Het viel dinsdag op dat kapitalist Jevgeni Prigozjin, de eigenaar van Wagner, razend tekeer ging tegen het ministerie van Defensie. De burgers zijn terecht woedend op die klootzakken die op hun luie kont zitten en niets ondernemen, sprak de ziedende baas van dat “privéleger”. Hij ging tekeer als een echte tribuun die zelf de zaken in handen wil nemen.

Het geeft een licht vermoeden dat Russische haviken misschien meer weten over de herkomst van die drones. De kritiek van Prigozjin op het ministerie van Defensie is natuurlijk ook een kritiek op Poetin zelf die “die klootzakken” de hand boven het hoofd uit. Die kritiek wordt al lang gedeeld door lieden die de aanpak van de “speciale militaire operatie” te slap vinden.

Laat de zaken over aan lieden die weten hoe oorlog te voeren, luidt de boodschap. Mest dat leger uit, waarvan veel Russen wel weten dat het een poel van onuitputtelijke corruptie is. Corruptie die trouwens mee aan de grondslag ligt van de erbarmelijke staat waarin de strijdkrachten verkeren.

Drones van binnenuit? Het is slechts een gok natuurlijk. Maar die aanval komt de haviken hoe dan ook goed uit; dit zou wel het begin kunnen zijn van ernstige verschuivingen in Moskou.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 101 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook