Een dag bij de Palestijnen

Een greep uit de gebeurtenissen van één dag, 17 december 2023

Gaza begon zondag 17 december, met een dodentol van 18.787, meldt Al Jazeera (Google blijft het nodig vinden me te waarschuwen dat Al Jazeera geheel of deels door Qatar is gefinancierd; ik krijg dergelijke melding nooit bij een ander mediaorgaan). Naast die 18.787 zijn er veel – mogelijk tot 8000 – nog niet getelde lijken onder de puinhopen.

Op 18 december was het dodenaantal gestegen tot 19.453!

Volgens artsen en andere getuigen hebben Israëlische bulldozers een tentenkamp met vluchtelingen platgewalst in de buurt van het Kamal Adwan ziekenhuis, in het noorden van Gaza. Mensen werden levend bedolven, aldus die getuigen.

Bij de Israëlische bombardementen op het vluchtelingenkamp in Jabalia zijn 90 doden gevallen, aldus het ministerie an Gezondheid van Gaza.

Ahmed Abu Foul, medewerker van de Palestijnse Halve Maan, zegt dat zijn ouderlijke woningblok werd platgebombardeerd. Getelde doden: 28. De lijken van zijn vader, zijn 5 zonen, zijn broer en diens kinderen, zijn nog niet geborgen.

Er zijn 50.897 gewonden, van wie meer dan 8000 ernstig. Van hen zijn er totnogtoe 500 naar Egyptische ziekenhuizen geëvacueerd.

De toestand in het Al-Shifa ziekenhuis: een bloedbad, aldus de Wereld Gezondheidsorganisatie zondag. Gewonden liggen te bloeden op de vloer, er zijn geen pijnstillers, duizenden vluchtelingen hopen daar wat drinkwater te vinden. Zeker 60 % van de infrastructuur van Gaza is vernield, aldus nog de UNWRA.

Frankrijk protesteert tegen een bombardement in het zuiden van Gaza waarbij talrijke doden zijn gevallen, onder wie een medewerker van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken

In Khan Younis is een schoolgebouw met vluchtelingen zwaar bestookt. Wellicht had de AI-computer daar een lid van Hamas vermoed, wat het in Israëlische ogen tot een gewettigd doelwit maakt. Des te erger voor de rest.

De paus veroordeelt een schietpartij in een kerk in Gaza In die kerk hebben Israëlische schutters o.a. een moeder en haar dochter koelbloedig doodgeschoten.

In Tulkarem, op de bezette westelijke Jordaanoever, werden vijf jongeren begraven die zaterdag tijdens een Israëlische raid op een vluchtelingenkamp waren gedood. Ambulances werden van de plaats geweerd. Op de bezette Jordaanoever zijn sinds begin dit jaar 505 Palestijnen door Israëlisch geweld omgekomen;

Een van de drie gijzelaars die, ondanks hun witte vlag, door het Israëlisch leger werd doodgeschoten, werd zondag begraven. De krant Haaretz maakt bij dit “incident” de bedenking dat Israëlische militairen geen onderscheid lijken te maken tussen strijders en burgers. Het is duidelijk dat ze gewoon schieten op alles wat beweegt.

De VN slaken een alarmkreet over het aantal gedode persmensen. Minstens 50 journalisten en mediawerkers zijn gedood, van meer dan 30 andere wordt vermoed dat ze eveneens gedood werden. Sinds de moord in mei 2022 op Shireen Abu Akleh van Al Jazeera (Google: betaald door Qatar) weten we dat journalisten voor het Israëlische leger een schietschijf zijn. Al Jazeera vraagt een onderzoek naar de dood dit weekend van cameraman Samer Abudaqa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 101 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×