INTERNATIONALE POLITIEK

Een bovennatuurlijke dag voor Modi

Image

Voor de Indiase premier Narendra Modi was het maandag 22 januari een triomfdag. Hij leidde de ‘pran pratishtha’, inwijding, van de Ram Tempel in Ayodhya, op de plaats waar tot 1992 vier eeuwen lang een moskee stond. De bestorming van die moskee door hindoenationalisten was in 1992 een hoogdag in de aanloop naar een echte Hindoestaat ter vervanging van het seculiere India. Het duurde wel tot 2019 eer het Hooggerechtsof toestemming gaf om er een tempel voor Ram te bouwen.

“Dit is een bovennatuurlijk moment”, zei Modi. Diens Bharatiya Janata Party (BJP) wil van India een staat maken waarin alleen hindoes volwaardige burgers kunnen zijn. Christenen, sikhs, atheïsten, andere gelovigen en atheïsten horen niet echt thuis in Bharat, de tweede benaming van India die de BJP meer en meer op de voorgrond schuift. India wordt als een koloniale benaming afgedaan. De ca 200 miljoen moslims in het land zijn zowat de omvangrijkste gediscrimineerde religieuze minderheid in de wereld.

De in 1552 gebouwde moskee in Ayodha stond volgens hindoe-extremisten op de plaats waar een oude tempel voor de hindoegod Ram stond. Enkele archeologen beweerden na de vernieling van de moskee sporen van die oude Ram-tempel te hebben gevonden, wat collega’s betwistten.

Na de vernieling van de moskee, voerde de Vishwa Hindu Parishad (VHP), de overkoepeling van de hindoenationalisten, campagne voor de bouw van een Ram-tempel op diezelfde plek. Dat leidde vaak tot onlusten, onder meer in 2002 in Gujarat, de noordwestelijke staat waarvan Modi toen premier was. Bij een echte jacht op moslims vielen rond 2000 doden. Modi’s rol daarin plaatste hem onder meer in de VS op de lijst van ongewenste personaliteiten, maar nu rolt Washington de rode loper voor hem uit.

In 2019 hakte het Hooggerechtshof de knoop door ten gunste van de VHP, waartoe de BJP behoort. Wel kregen de moslims toestemming om ter compensatie in de buurt een moskee te bouwen.

Ayodhya ligt in Uttar Pradesh, geleid door extremistische hindoes. In die staat ligt ook de Taj mahal. Maar die wordt door de BJP meer en meer op de achtergrond gedrongen, want een monument van de moslim-dominantie.

De ceremonie in Ayodhya maakt deel uit van de BJP-campagne voor de parlementsverkiezingen in mei. Volgens alle peilingen zullen de BJP en haar regionale bondgenoten die met gemak winnen. Ook al heeft de Congrespartij een brede coalitie gemaakt onder de benaming INDIA.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×