Een boek zoals geen ander, absoluut te lezen

Op 27 januari jongstleden overleed de Amerikaanse historicus Howard Zinn op 87-jarige leeftijd. De hoogleraar van Boston University werd vooral bekend door zijn schitterend en zeer gewaardeerd boek “A People’s History of the United States”, dat enkele jaren door de uitgeverij EPO in Nederlandse vertaling hier op de markt werd gebracht. De auteur werkte het ter gelegenheid daarvan nog eens extra bij. Een hommage aan Howard Zinn (nvdr).

Howard Zinn vertelt het tot dan toe onvertelde verhaal van de klasse waaruit hijzelf is voortgekomen. Hij is nooit vergeten waar hij vandaan kwam : zijn hele leven lang was hij niet alleen een academicus, hij  is ook militant gebleven. Hij speelde een niet geringe rol in de burgerrechtenbeweging. Hij stond voorop in de vredesbeweging tegen de oorlog in Vietnam en vandaag stapt hij vooraan mee in de betogingen tegen de oorlog in Irak.

 Bekijk alle monarchieën en despotische regimes van de Oude wereld, reis door Zuid-Amerika en ga op zoek naar alle misbruiken. Als je ze allemaal hebt opgeteld, vergelijk dan het resultaat met de doordeweekse praktijk van deze natie. Je zult zien dat de Verenigde Staten op het vlak van walgelijke barbarij en schaamteloze hypocrisie geen enkele concurrent hebben.(Uit een toespraak van Frederick Douglass, een ontsnapte slaaf, op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli 1852).

Op het eiland Hispaniola (nu Haïti en de Dominikaanse Republiek) leefden volgens de telling van de Spaanse missionaris Bartolomé de las Casas 3 miljoen mensen toen Colombus en de Europese kolonisatoren er in 1494 voor het eerst aankwamen. Veertien jaar later bleven er nog 60.000 over; de rest was omgekomen door oorlog, slavernij en ziekte. De helft van de bevolking van Haïti  – 250.000 – inwoners was twee jaar na de aankomst van de kolonisatoren dood door moord, verminking of zelfmoord. Zo begon de kolonisering van Amerika, en de rest van het verhaal is niet minder bloedig  en sinister: etnische zuiveringen, slavernij, onderdrukking en militaire agressie. De geschiedenis van het Amerikaanse continent is in bloed geschreven.

Deze massale plundering en uitmoording van de inheemse bevolking in de zuidelijke helft is verschenen in het boek Aderlating van een continent door Eduardo Galeano. Howard Zinn heeft hetzelfde gedaan voor Noord-Amerika. Het verhaal van uitmoording van de inheemse bevolking of van de slavernij is NOOIT eerder verteld vanuit het standpunt van de slachtoffers. Amerikaanse jongeren zullen in hun schoolboeken vergeefs zoeken naar de strijd van de arbeidsters  in de textielfabrieken  in Massachusetts, over legendarische strijders voor arbeiders- en vrouwenrechten

De heersende elites in de Verenigde Staten leefden van bij het begin in panische angst voor de drie onbeheersbare krachten die hun privileges bedreigden: zwarte slaven, arme blanken en de inheemse bevolking.

Van 1789  tot vandaag: 45 VS Presidenten met een en hetzelfde doel, VS-kapitalisme en -imperialisme in stand houden ten kostte van miljoenen mensen die niet meer onderworpen wilden zijn aan de wil van een klein aantal VS-kapitalisten.

Na 1945 door middel van ultra moderne moordende wapens zoals: atoombommen, kruisraketten, verarmd uranium, clusterbommen, napalmbommen,10.000 Nucleaire massavernietigingswapens enz. Daarnaast een reuze netwerk van 129 ondergrondse militaire basissen in de VS, 730 bovengrondse militaire VS-basissen in 156 landen en het bouwen van 10.000 nucleaire massavernietigingswapens (die intussen voor een groot deel gemoderniseerd werden) verspreid over de aardbol, ter zee en te land.

2009  Obama : record VS oorlogsbudjet van 680 miljard dollar…..

2010   Hoe lang gaan we nog toestaan dat deze onrechtvaardigheden en ongelijkheid blijven bestaan? Hoe lang gaan we de huidige internationale economische orde en de heersende marktmechanismen nog tolereren ?

Hoe lang zullen we gewapende conflicten en bloedbaden van miljoenen onschuldige mensen nog toestaan, waardoor de machtigen, in de allereerste plaats de VS, in staat zijn de grondstoffen van andere volkeren te grijpen.

Het antwoord kan zijn : zie het programma LSP.be

(Uitpers nr. 118, 11de jg., maart 2010)

 

Bronnen : De Geschiedenis van het Amerikaanse Volk, speech van de Venezolaanse president Chávez in Kopenhagen.

U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:

en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!

De link:

http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=494687&refsource=uitpers 

Print Friendly, PDF & Email