9 September 2020

Maskerade

“Niemand wist dat er een pandemie van dergelijke omvang aankwam”, zei VS-president Donald Trump deze week om het tekort aan mondmaskers te verklaren. Niemand? In Washington wisten ze al lang dat er een viruspandemie aankwam, en ze wisten eveneens dat ze er totaal niet op voorbereid zijn, aldus The New York Times.
Tijdens de regering van George W. Bush (2001-2008) werd uitvoerig onderzocht hoe op een pandemie te reageren. Onder president Barack Obama (2009-2016) werd er zelfs een speciale dienst opgericht met het oog op dat gevaar. In oktober vorig jaar waarschuwde een rapport na uitgebreide simulaties (Crimson contagion 2019 – do not distribute) op de zware gevolgen van een pandemie. Maar uit die alarmsignalen werden geen conclusies getrokken.

Buzyn

In Parijs loopt een schabouwelijke vaudeville. Agnes Buzyn, tot voor kort minister van Gezondheid die plotseling kandidaat-burgemeester voor Parijs werd voor Macrons LRM, huilde na de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen tranen met tuiten. Ze haalde slechts 17 %, en klaagde bij Le Monde dat de ganse campagne een maskerade was geweest. Ik moest op straat en op het podium lachen, terwijl ik zin had om te huilen, aldus Buzyn.
“Ik had op 30januari premier Edouard Philippe al laten weten dat er een tsunami op ons afkwam”, zegt ze nu. Maar zelf is ze daar verder niet op ingegaan. Regeringskringen zeggen dat ze lang volhield dat er geen risico’s waren. Ze heeft wel een stok in Macrons hoenderhok geworpen. Want het is de zoveelste aanwijzing dat de regering te lang heeft gewacht om doortastende maatregelen te nemen. De vraag is of Buzyn dat allemaal zou gezegd hebben indien ze in Parijs had gewonnen.
 
 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 14 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×