INTERNATIONALE POLITIEK

Ecuador: nog wat roze vloedgolf

Image

Afgelopen zondag werden er lokale en regionale verkiezingen gehouden in Ecuador. Bovendien had de regering in een volksraadpleging acht vragen voorgelegd aan de kiezers voor een mogelijke grondwetswijziging.

Guillermo Lasso, neoliberaal President sinds mei 2021, houdt er slapeloze nachten aan over. Op de acht vragen werd acht keer voluit ‘nee’ geantwoord. Het draaide hoofdzakelijk om drie thema’s: veiligheid, democratie en milieu.

Bovendien blijkt uit de verkiezingen een duidelijke afwijzing van het presidentieel beleid. De oppositie, en dan vooral de ‘Unión por la Esperanza’, uitloper van de burgerrevolutie van Rafael Correa, werd de grote winnaar. In de twee grote steden Quito en Guayaquil krijgt ze de burgemeester. Die laatste stad was al dertig jaar lang in handen van rechts. Bovendien won de linkse oppositie ook in de drie dichtst bevolkte provincies.

De tweede overwinnaar is Pachakutik, de partij van de inheemsen dank zij wie Lasso eigenlijk President is geworden. Voor hen is een sociaal-democratisch beleid zoals dat van Rafael Correa totaal uit den boze. Ze zullen nu in de Sierra van de Andes verschillende burgemeesters leveren.

Lasso is bijzonder onpopulair, vooral nadat hij vorig jaar het arbeidsrecht flexibiliseerde, verschillende privatiseringen doorvoerde en belastingen afschafte op erfenissen en op kapitaal in het buitenland.

Bovendien is de veiligheidssituatie bijzonder erg met een record aantal moorden in 2022.

De volksraadpleging had verse zuurstof moeten bieden aan de President, maar de stemming is uitgedraaid op een zware nederlaag. Hoe het nu verder moet is erg onzeker. Eén van de rechtse partijen die hem mee steunde, de sociaal christelijke partij, laat het afweten. Er is dus geen meerderheid meer in het Parlement.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ecuador: een ja en een nee

Zoals voorspeld. President Noboa van Ecuador heeft zijn volksraadpleging grotendeels gewonnen, maar verloor op twee belangrijke economische punten. Er waren in totaal elf vragen waarvan de meeste te maken…

Print Friendly, PDF & Email

Chaos en geweld in Ecuador

Het was een lieflijk, vredig land. Het is op enkele jaren tijd een land van drugshandel en bijhorend geweld geworden. Het is géén probleem van enkel Ecuador, in het…

Print Friendly, PDF & Email

Ecuador: méér dan politiek

Zondag 15 oktober werd in Ecuador de jongste President ooit van het land verkozen: het wordt, zoals kon worden verwacht, Daniel Noboa, zoon van bananengigant Alvaro Noboa die zelf…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×