8 February 2021

Ecuador: Links tegen links

Bij de presidentsverkiezingen in Ecuador zijn de peilingen alvast de grote verliezer. Dat Andrés Arauz zou winnen, was juist, maar hoe en tegen wie hij het moet opnemen in de tweede ronde, was niet voorspeld.

De resultaten zijn nog niet definitief, maar ze zijn wel het resultaat van de tellingen (en dus niet van exit polls) van meer dan 90 % van de stemlokalen.

Winnaar is, zoals verwacht, Andrés Arauz, met 32,21 % van de stemmen. Vreemd genoeg is hij de enige die tot nog toe het resultaat aanvecht, hij en zijn ‘master’ Rafael Correa hadden op minstens 40 % gegokt om in de eerste ronde te kunnen overwinnen.

Op de tweede plaats komt, grote verrassing, Yaku Pérez van Pachakutik, de radikaal inheemse beweging, met 19,79 %. In de peilingen stond de partij op een goede 10 %, maar haalde in het verleden nauwelijks 5 %. Of dit goed nieuws is, valt af te wachten, want de partij is een uitgesproken sterke tegenstander van Rafael Correa die ze autoritarisme en extractivisme verwijten. Het zijn deze mensen die bij de staatsgreep in Bolivië ook de grote tegenstanders van Evo Morales waren.

Op de derde plaats dan komt Guillermo Lasso, de gedoodverfde kandidaat nummer twee, met 19,61 %. Een minimaal verschil met Pérez, zodat kan verwacht worden dat dit resultaat nog wordt aangevochten, als het met de definitieve cijfers al niet verschuift.

Op nummer vier komt, even onverwacht, Xavier Hervas Mora, in de peilingen goed voor 2 % maar op zondag goed voor 16,01 %! Zijn partij, Izquierda Democrática, is een typisch sociaal-democratische partij.

Indien deze resultaten worden bevestigd wordt de tweede ronde van 11 april tussen een strijd van links tegen links. Het project van Correa c.q. Arauz, dat inderdaad met het beleid van Evo Morales kan vergeleken worden, kan meer welvaart en welzijn betekenen voor de grote meerderheid van de bevolking. Het is beslist niet volkomen duurzaam, maar zoals Correa destijds stelde: ja kan niet gaan bedelen als je op een zak met goud zit. Het extractivisme is dus zeker niet van de baan, en Correa heeft tijdens zijn drie mandaten erg veel vijanden gemaakt. Zijn kandidaat is echter wel de grote winnaar van deze verkiezingen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 85 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Meer ..

×