INTERNATIONALE POLITIEK

Ecuador: ‘Alles Behalve Correa’?

Image

Het was in een sfeer van angst en geweld dat meer dan dertien miljoen Ecuadoranen op zondag 20 augustus naar de stembus zijn getrokken. Ze zullen het nog een tweede keer moeten doen, op 15 oktober, want géén van de Presidentskandidaten haalde 50 % van de stemmen en ook geen 40 % met een voorsprong van 10 % op de tweede kandidaat.

Het resultaat is enigszins verrassend. Zoals verwacht kwam wel Luisa Gonzalez, van Revolución Ciudadana (Burgerrevolutie), de partij van de aanhangers van ex-President Correa, als eerste uit de bus, met ruim 33 % van de stemmen.

De tweede kandidaat, tegen wie Gonzalez het in de tweede ronde zal moeten opnemen, is echter Daniel Noboa, in de peilingen nauwelijks opgevallen, met 23 % van de stemmen.

Daarna volgen Christian Zurita, opvolger van de vermoorde Villavicencio, 16 %, Jan Topic, de ex-militair van het Vreemdelingenlegioen, met 15 %, Otto Sonnenholzer, huidig vice-President met 7 %, de inheemse kandidaat Yaku Perez met 4 % en de sociaal-democraat Xavier Hervas met 0,5 %.

Dit is een resultaat dat voor de toekomst weinig positiefs belooft.

Daniel Noboa is de zoon van zijn vader Alvaro, de ‘rijkste man van Ecuador’, wellicht bekend van ‘Bonita Banana’. Vader was vijf keer ongelukkig Presidentskandidaat, zoonlief doet het wellicht beter. Hij is eveneens een rijk zakenman, nauwelijks 35 jaar oud, en zoals Rafael Correa reeds aankondigde, ‘de man die alles zal privatiseren’.

De partij van Rafael Correa blijft het goed doen, wat bewijst dat niet iedereen de resultaten van tien jaar Presidentschap is vergeten: sluiting van de VS-militaire basis, DEA en USAID aan de deur gezet, asiel voor Julian Assange, economische groei, herverdeling en daling van de armoede.

Correa werd drie keer verkozen, na hem kwam zijn vice-President, Lenin Moreno die het echter meteen over een neoliberale boeg gooide. En in 2021 is het dank zij een deel van de inheemse bevolking onder de leiding van huidig kandidaat Yaku Perez, dat Guillermo Lasso, een neoliberaal bankier werd verkozen.

De politieke stroming die Correa op gang heeft gebracht blijft duidelijk erg populair, maar wat niet duidelijk is, is op welke stemmen Luisa Gonzalez zou kunnen rekenen om het in de tweede ronde te halen. Alle andere kandidaten zijn uitgesproken rechts, met uitzondering van de 4 % van Yaku Perez en het halve procentje van sociaal-democraat Hervas.

De kans is reëel dat het ‘Alles Behalve Correa’ wordt en Luisa Gonzalez de duimen zal moeten leggen.

In het Parlement haalde haar partij echter om en bij de 40 %, zodat er zeker een sterke oppositie uit de bus komt.

In de twee referenda die werden gehouden heeft de ecologie gewonnen: in Yasuní zal geen olie meer gewonnen worden, als de nieuwe President zich tenminste houdt aan het resultaat, en in de regio Quito zullen de mijnen dicht moeten.

Ecuador moet door een erg moeilijke periode van geweld en angst. Na Presidentskandidaat Villavicencio werd nog Pedro Briones, de voorzitter van de partij van Luisa Gonzalez vermoord. Diverse andere kandidaten kregen doodsbedreigingen. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit geweld snel zal afnemen.

Voor de moord op Villavicencio werden zes Colombianen aangehouden en de leider van de bende die de kandidaat had bedreigd, ‘Fito’ ofte José Adolfo Macías, werd naar een hoog beveiligde gevangenis overgebracht. Hierop braken echter onlusten uit in  de gevangenis waar hij vandaan kwam.

Het is bang afwachten tot 15 oktober. Hopelijk krijgen de twee kandidaten voldoende bescherming.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ecuador: een ja en een nee

Zoals voorspeld. President Noboa van Ecuador heeft zijn volksraadpleging grotendeels gewonnen, maar verloor op twee belangrijke economische punten. Er waren in totaal elf vragen waarvan de meeste te maken…

Print Friendly, PDF & Email

Chaos en geweld in Ecuador

Het was een lieflijk, vredig land. Het is op enkele jaren tijd een land van drugshandel en bijhorend geweld geworden. Het is géén probleem van enkel Ecuador, in het…

Print Friendly, PDF & Email

Ecuador: méér dan politiek

Zondag 15 oktober werd in Ecuador de jongste President ooit van het land verkozen: het wordt, zoals kon worden verwacht, Daniel Noboa, zoon van bananengigant Alvaro Noboa die zelf…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Guatemalteekse regering focust op plattelandsbevolking

Bernardo Arévalo schopte het half januari dit jaar met de hakken over de sloot tot president van Guatemala. Zijn electorale tocht naar de politieke macht werd langs alle kanten…

Print Friendly, PDF & Email

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×