Ecuador: ‘Alles Behalve Correa’?

Het was in een sfeer van angst en geweld dat meer dan dertien miljoen Ecuadoranen op zondag 20 augustus naar de stembus zijn getrokken. Ze zullen het nog een tweede keer moeten doen, op 15 oktober, want géén van de Presidentskandidaten haalde 50 % van de stemmen en ook geen 40 % met een voorsprong van 10 % op de tweede kandidaat.

Het resultaat is enigszins verrassend. Zoals verwacht kwam wel Luisa Gonzalez, van Revolución Ciudadana (Burgerrevolutie), de partij van de aanhangers van ex-President Correa, als eerste uit de bus, met ruim 33 % van de stemmen.

De tweede kandidaat, tegen wie Gonzalez het in de tweede ronde zal moeten opnemen, is echter Daniel Noboa, in de peilingen nauwelijks opgevallen, met 23 % van de stemmen.

Daarna volgen Christian Zurita, opvolger van de vermoorde Villavicencio, 16 %, Jan Topic, de ex-militair van het Vreemdelingenlegioen, met 15 %, Otto Sonnenholzer, huidig vice-President met 7 %, de inheemse kandidaat Yaku Perez met 4 % en de sociaal-democraat Xavier Hervas met 0,5 %.

Dit is een resultaat dat voor de toekomst weinig positiefs belooft.

Daniel Noboa is de zoon van zijn vader Alvaro, de ‘rijkste man van Ecuador’, wellicht bekend van ‘Bonita Banana’. Vader was vijf keer ongelukkig Presidentskandidaat, zoonlief doet het wellicht beter. Hij is eveneens een rijk zakenman, nauwelijks 35 jaar oud, en zoals Rafael Correa reeds aankondigde, ‘de man die alles zal privatiseren’.

De partij van Rafael Correa blijft het goed doen, wat bewijst dat niet iedereen de resultaten van tien jaar Presidentschap is vergeten: sluiting van de VS-militaire basis, DEA en USAID aan de deur gezet, asiel voor Julian Assange, economische groei, herverdeling en daling van de armoede.

Correa werd drie keer verkozen, na hem kwam zijn vice-President, Lenin Moreno die het echter meteen over een neoliberale boeg gooide. En in 2021 is het dank zij een deel van de inheemse bevolking onder de leiding van huidig kandidaat Yaku Perez, dat Guillermo Lasso, een neoliberaal bankier werd verkozen.

De politieke stroming die Correa op gang heeft gebracht blijft duidelijk erg populair, maar wat niet duidelijk is, is op welke stemmen Luisa Gonzalez zou kunnen rekenen om het in de tweede ronde te halen. Alle andere kandidaten zijn uitgesproken rechts, met uitzondering van de 4 % van Yaku Perez en het halve procentje van sociaal-democraat Hervas.

De kans is reëel dat het ‘Alles Behalve Correa’ wordt en Luisa Gonzalez de duimen zal moeten leggen.

In het Parlement haalde haar partij echter om en bij de 40 %, zodat er zeker een sterke oppositie uit de bus komt.

In de twee referenda die werden gehouden heeft de ecologie gewonnen: in Yasuní zal geen olie meer gewonnen worden, als de nieuwe President zich tenminste houdt aan het resultaat, en in de regio Quito zullen de mijnen dicht moeten.

Ecuador moet door een erg moeilijke periode van geweld en angst. Na Presidentskandidaat Villavicencio werd nog Pedro Briones, de voorzitter van de partij van Luisa Gonzalez vermoord. Diverse andere kandidaten kregen doodsbedreigingen. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit geweld snel zal afnemen.

Voor de moord op Villavicencio werden zes Colombianen aangehouden en de leider van de bende die de kandidaat had bedreigd, ‘Fito’ ofte José Adolfo Macías, werd naar een hoog beveiligde gevangenis overgebracht. Hierop braken echter onlusten uit in  de gevangenis waar hij vandaan kwam.

Het is bang afwachten tot 15 oktober. Hopelijk krijgen de twee kandidaten voldoende bescherming.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 79 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook