30 September 2022

Duur gas: wie is schuldig?

Waarom is gas zo duur in de Europese Unie? Ligt het aan de sancties tegen Rusland? Of ligt het aan Rusland, dat de gasprijs manipuleert? Of… misschien ligt het wel aan Duitsland!

De Europese Unie betaalt 6 tot 10 keer meer voor natuurlijk gas dan de VS, en dubbel zoveel als Aziatische landen. Bizar! Dus stellen 15 lidstaten voor een plafond af te spreken voor de prijs die de EU betaalt voor geïmporteerd gas. Het zou een dynamisch plafond zijn, altijd wat hoger dan de prijs die in Azië betaald wordt, zodat containerschepen met vloeibaar gas de weg naar Europa blijven vinden.

Afgelopen maand zouden Europese importeurs dan bijvoorbeeld 155 euro per megawattuur hebben betaald, meer dan de 150 euro die Azië betaalt, maar een stuk minder dan de 300 euro die Europa nu betaalde. Vergeleken met vorig jaar betaalt de EU zelfs zeven keer meer voor gas.

Men kan begrijpen dat Noorwegen, geen lid van de EU, niet zit te wachten op een prijsplafond. Netto verdient het land dit jaar 94 miljard euro aan haar gas en olie, een stijging met 65 miljard! Maar voor de EU zelf lijkt een gasplafond een redelijk voorstel.

De Europese Commissie, of in elk geval haar Duitse voorzitter, wil er vooralsnog echter niet van weten.

De reden blijkt te zijn dat onder meer Berlijn zich verzet tegen een prijsplafond, en ook tegen gemeenschappelijke Europese aankopen. Dat zou immers beteken dat er een plan moet komen om het aangekochte gas over de lidstaten te verdelen. Duitsland, dat diepe zakken heeft, wil liever de andere lidstaten op de gasmarkt overbieden, om zo de eigen bevoorrading veilig te stellen. Duitsland was erg afhankelijk van Russisch gas, en haar industrie heeft het moeilijk. Het gevolg is dat de prijs voor gans de EU wordt opgedreven.

De gasprijs is nu wel aan het zakken, tot 169 euro per MWh, misschien net op tijd voor we in de schoot van de EU zelf een gasoorlog krijgen.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Frank Slegers

Meer ..

×